SON DAKİKA
Hava Durumu

Nobel Fizik Ödülü'nü 3 bilim adamı paylaştı

Nobel ödülleri, yerçekimi dalgaları alanındaki keşifleri nedeniyle Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne'a layık görüldü.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nobel Fizik Ödülü'nü 3 bilim adamı paylaştı

Nobel Ödülleri'nde tıp kategorisinin ardından bugün 3 Ekim’de, fizik ödülünün sahipleri belli oldu. Ödül, yerçekimi dalgaları alanındaki keşifleriyle üç bilim insanına gitti.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden yapılan açıklamada "Bu tamamen yeni ve farklı bir şey ve daha önce görülmemiş dünyaların kapılarını açıyor. Bu dalgaları yakalayıp, mesajlarını çözmeyi başaranları çok sayıda keşif bekleniyor" denildi.

Yaklaşık 1,1 milyon dolarlık ödülün yarısını Weiss alacak, diğer yarısını Barish ile Thorne paylaşacak. Üç bilim adamına, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Alman asıllı Rainer Weiss Massachusetts Institute of Technology'de (MIT), Barry Barish ve Kip Thorne California Institute of Technology'de görev yapıyor. Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne, söz konusu buluşu Şubat 2017'de duyurmuştu. 

Nobel komitesinin açıklamasında, "14 Eylül 2015'te, evrendeki yer çekimi dalgaları ilk defa gözlemlendi. Albert Einstein'ın 100 yıl önce öngördüğü bu dalgalar, iki kara deliğin çarpışması sonucu ortaya çıkmıştı. Dalgaların ABD'deki LIGO dedektörüne ulaşması 1,3 milyar ışık yılı sürdü. Sinyaller dünyaya ulaştığında çok zayıftı ancak astrofizikte umut verici devrim niteliğindeydi. Yer çekimi dalgaları uzaydaki en şiddetli olayları gözlemlemenin tamamen yeni bir yolu ve bilgimizin sınırlarını sınamaktadır” denildi.

Dün de tıp alanındaki Nobel ödülü Amerikalı uzmanlar Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young'a verilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.