SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya'dan Holokost kurtulanlarına mali yardım

Romanya'da parlamento, İkinci Dünya Savaşı'nda Holokost'tan (soykırım) kurtulanlara doğrudan finansal yardım yapılmasını içeren kanun tasarısını kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2017 18:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2017 18:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya'dan Holokost kurtulanlarına mali yardım

Romanya'da parlamento, İkinci Dünya Savaşı'nda Holokost'tan (soykırım) kurtulanlara doğrudan finansal yardım yapılmasını içeren kanun tasarısını kabul etti. Milletvekili Silviu Vexler, gettolara veya toplama kamplarına sürgün edilenler, ölüm trenlerinde hayatta kalanlar, zorunlu çalışmaya tabi tutulanlar, mülteciler, etnik nedenlerle tutuklananlar ve evlerinden zorla sürgün edilenlerin yasadan faydalanabileceklerini ifade etti.



141290



Romanya'daki Yahudi Cemaati'nin temsilciliğini de yapan Vexler ayrıca, "Bu kanun, en karanlık anları yaşayan o insanların, korkunç acılarını tanımak için sembolik bir jest niteliğinde." ifadelerini kullandı. 



Temmuz ayında uygulanmaya başlanacak olan kanuna göre, sürgün ya da tutuklu geçirilen her yıl için her ay 400 lei (350 lira) civarında bir yardım yapılması planlanıyor. Kanundan yararlanabilecek insan sayısı ve yapılacak ödemelerin ülkeye toplam maliyeti hakkında ise herhangi bir verilmedi.



Romanya, Ağustos 1944'te saf değiştirene dek Nazi Almanyası'nın müttefiğiydi. İkinci Dünya Savaşı sırasında el koyulan Yahudi mülkleri daha sonra komünist diktatörlükle birlikte kamulaştırılmıştı. Uluslararası bir komisyonun 2004 yılında hazırladığı rapora göre, Rumen yönetiminin kontrolündeki topraklarda, toplamda 280 bin ile 380 bin arasında Ukrayna ve Romanya Yahudisi hayatını kaybetti.



İkinci Dünya Savaşı öncesinde ülkede 800 bin nüfusa sahip olan Yahudi Cemaati'den geriye bugün 11 bin civarında insan kalmış durumda.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.