SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus siyasetçi: Ukrayna’dan Rusya’ya çok sayıda tabut gönderildi”

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 17:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus siyasetçi: Ukrayna’dan Rusya’ya çok sayıda tabut gönderildi”

Rusya'da Şubat ayında öldürülen muhalefet lideri Boris Nemtsov'un yakın arkadaşı muhalif politikacı İlya Yaşin, Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusunda 2014 yılının yaz döneminde ve 2015 yılının Ocak-Şubat aylarında toplu olarak hayatlarını kaybettiğini bildirdi.

Yaşin, ilgili bilgilerin, Boris Nemtsov’un ölümünden önce yayınlamak istediği Rusya askerlerinin Ukrayna’ya karşı savaşta iştirakı ile ilgili "Putin. Savaş" adlı raporda yer aldığını bildirdi.

İlya Yaşin, “Nemtsov’un kaynakları olan kişiler ile görüşebildim. Nemtsov hayatta iken bu insanlar konuşmaktan çok korkuyordu. Boris’in cinayeti tabii ki onlara cesaret vermedi ve onlar ile temas kurmak çok zordu. Bu kaynaklar, tazminatı alamayan öldürülen Rus askerlerin çıkarlarını temsil ediyor” dedi.

Yaşin, kişisel Facebook sayfasında, tabutların ilk büyük partisinin, 2014 yılının yaz döneminde Ukrayna ordusunun hücuma geçtiği zaman Rusya’ya gönderildiğini yazdı.

Rusya yanlısı teröristlere karşı savaşan Ukrayna ordusunun hücumunun, Rus ordusunun müdahalesi ile durdurulduğunu bildiren Yaşin, “Ukrayna’nın doğu bölgelerinde Rus askerlerinin varlığını gizlemenin imkânsız olduğu zaman Savunma Bakanlığı, ilgili askerlerin, oraya tatil yapmak için gittiğini iddia etti. Ancak tatile gidenler yanına silah ve askeri araçlar aldı” diye kaydetti.

Rus ordusunun en büyük kayıpları İlovaysk civarında verdiğini ifade eden Yaşin, Ukrayna’dan Rusya’ya söz konusu dönemde yaklaşık 150 tabutun gönderildiğini açıkladı.

Ukrayna’dan Rusya’ya tabutların ikinci partisinin 2015 yılının Ocak-Şubat aylarında gönderildiğini ifade eden Yaşin, “Hesaplamalarımıza göre bu dönemde Rus ordusunun en az 70 askeri hayatını kaybetti. Bu olay, Debaltsevo ve diğer yerlerdeki krizin artmasından dolayı meydana geldi. Ancak bu sefer, Rusya Silahlı Kuvvetleri yönetiminin emri üzerine Donbas’a gönderilecek askerlerin önce ordudaki kayıtları silindi” dedi.

2014 yılında Ukrayna’ya gidip hayatını kaybeden Rus askerlerinin ailelerine 3’er milyon ruble ödendiği, 2015 yılında ise öldürülen Rus askerlerinin ailelerine hiçbir tazminatın ödenmediği bildirildi.

Rusya'nın önde gelen muhalif lideri Boris Nemtsov, 27 Şubat tarihinde Moskova’da silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Nemtsov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım ilhakına ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırısına karşı çıkıyor ve Putin’in saldırgan politikasını eleştiriyordu. 1 Mart tarihinde Moskova'da başta olmak üzere Rusya'nın birçok şehrinde Boris Nemtsov'u anma yürüyüşleri yapıldı. Nemtsov, 3 Mart tarihinde Troyekurov mezarlığında toprağa verildi.

Boris Nemtsov'un ölümünden sonra yakın arkadaşı İlya Yaşin, Nemtsov'un "Putin. Savaş" raporunu tamamlayacağını ve yayınlayacağını bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.