SON DAKİKA
Hava Durumu

Saat Kulesi yerine Kırım Tatarlarını sembol eden yeni proje yapılacak

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2015 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2015 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Saat Kulesi yerine Kırım Tatarlarını sembol eden yeni proje yapılacak

Türkiye – İzmit Derince’de Kırım meydanı olarak adlandırılan yerdeki Kırım Tatarlarını sembol eden Tarak damgalı Saat Kulesi Anıtının belediye tarafından kaldırılması büyük tepkilere yol açmıştı. Tepkiler üzerine Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut ile Kocaeli Kırım Türkleri Derneği Başkanı Suavi Oktay ile yetkiler bir toplantı yaparak Kırım Tatarlarını anlatan yeni bir proje yapma kararı aldılar.

“Bizleri sembol eden bir proje olacak”

QHA’ya konuşan Kocaeli Kırım Türkleri Derneği Başkanı Suavi Oktay, Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut ve belediye yetkilileri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldiklerini belirterek, Derince belediyesi ile konu ile ilgili bir uzlaşmaya varıldığını kaydetti.  Oktay, toplantıda belediye başkanına, “Biz kavgacı bir millet değiliz. Şimdiye kadar ne kimseyle kavga ettik ne de kurşun sıktık. Mustafa Aga, tek kurşun atmadan insanımızı Özbekistan’dan Kırım’a getirdi. O kadar işgal altında olmamıza rağmen yine de sabırla bekliyoruz. Madem insanlarımız bu konuda çok üzüntülü, Kırım Tatar Damgalı saatimizin yerine bizi simgeleyen bir proje geliştirin bizler de sizi alkışlayalım” ifadelerini kullandıklarını belirtti. Bunun üzerine Belediye ile yeni bir proje geliştirileceği kararına vardıklarını kaydeden Oktay, Belediye Başkanı Bulut’un, “Yapımı devam eden diğer işlerden ötürü bu projenin biraz gecikeceğini” söylediğini belirtti. Oktay, bu hafta içinde yeni proje resimlerinin oluşturulmasını beklediklerini dile getirerek, “Belediye Başkanımız ile yer tespiti yaptık. Saat Kulesinin söküldüğü meydandaki arsanın bir bölümü Kırım Tatarı büyüklerimizden cami yapılmak üzere hibe edilmişti. Yeni proje burada yapılacak. Saat bu projede yer almayacak ama Kırım Tatar motiflerinin yer aldığı bizleri sembol eden bir proje olacak” dedi.

“Saat kulesi Kent Meydanı’nın silüetini bozuyordu”

Öte yandan Derince Belediyesi internet sayfasında yayınladığı haberde belediye başkanının, “Başkan Bulut, “Saat kulesi Kent Meydanı’nın silüetini bozuyordu. Biz, Kent Meydanı’nda Kırımlı vatandaşlarımızı gerçek anlamda temsil eden bir çalışmaya imza atacağız. Dernek yönetimimiz ve teknik personelimizle belirlediğimiz mevcut alan içerisinde çalışmaları başlattık. Bu çalışma zaten gündemimizdeydi. Bu yüzden kimse yaşanan bu gelişmelerden siyasi bir rant elde etmeye çalışmasın” ifadelerine yer verdi.

 

Derince Belediyesi'nde Kırım Meydanında yer alan ve Kırım Tatarlarını sembol eden Tarak damgalı Saat Kulesi Anıtının belediye tarafından kaldırılması, Kırım Tatarları tarafından büyük tepki toplamış yerel medyada haberlerine yer verilmişti. Sosyal medyada Saat Kulesi Anıtının kaldırılma anı fotoğraflarını paylaşan Kırım Tatarları, durumdan duydukları üzüntüyü belirterek, yapımı bir sene olan ve 5 Ağustos’ta gece saatlerinde Belediye tarafından kaldırılan Saat Kulesi Anıtı ile ilgili tepkilerini dile getirerek, “Oysa bu meydanın adı da Kırım Meydanı olacaktı. Derince'de yaşayan Kırım Tatarları bu operasyondan çok üzüntü duyacaklardır" ifadelerini kullanmıştı.

Asya Atila

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.