SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalı asker: "Kırım kurtulana kadar Kırım Tatarıyım"

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2014 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2014 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalı asker: "Kırım kurtulana kadar Kırım Tatarıyım"

Ukraynalı iş adamı Aleksey Girenko, Ukrayna’da bir Rus şirketinin temsilcisi olarak çalışıyordu, ardından Moskova’ya davet edildiği için son 1,5 yıl Rusya’nın başkentinde çalıştı ve ikamet etti. Şimdi onun hayatı aniden değişti, Aleksey Ukrayna ordusunun kamplarından birinde askeri hazırlık görüyor ve yakın zamanda terörle mücadele operasyonunun devam ettiği bölgeye gönderilmeyi bekliyor. Kırım Tatarı olmamasına rağmen kendisini Kırım Tatarı olarak gören Girenko, Kırım’ın ilhak edilmesinin ardından Kırım Tatarlarına dayanışma göstermek için söz konusu halkın bir parçası olmaya karar verdiğini bildirdi.

Aleksey Girenko, Azatlık Radyosu’na verdiği demeçte, Rusya’yı terk ederek eline silah alma nedenini, meydana gelen olaylardan sonra Moskova’daki arkadaşlarını ziyaret etmeye niyetli olup olmadığını ve diğer konuları anlattı.

Gönüllü asker olma kararını ve daha önce ne iş yaptığını anlatan Aleksey Girenko, “27 Ağustos tarihinde gönüllü asker oldum. Son 1,5 yıl Moskova’da çalıştım ve ikamet ettim, bundan önce Ukrayna’da çalışıyordum. 32 yaşındayım. Hayatımın büyük bir kısmını Zaporijya’da yaşadım, ama Yanukoviç’in iktidara gelmesinin ardından ticarette sorunlar başladı ve bundan dolayı Kiev’e taşınmak zorunda kaldım. Kiev’de bir Rus şirketinin Ukrayna temsilciliğinin başkanlığını yaptım ve geçen yılın Şubat ayında Moskova’ya davet edildim. Moskova’da diğer bir şirketin başkanlığını yapıyordum ama Kırım’ın ilhakını dikkate alarak, saldırgan ülkede çalışmanın ve onun ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmanın etiğe aykırı olduğuna karar verdim ve Ukrayna’ya dönerek gönüllü askerliğe başladım” dedi.

Kırım Tatarına benzemediği ama buna rağmen kendini bu halktan biri olarak gördüğünü söyleyen Girenko, ilgili durumu şöyle anlattı: “Çok yakın geçmişte, Mayıs ayında Kırım Tatarı oldum. Aşırı adalet duygusuna sahip olan biriyim ve meydana gelen olaylara kayıtsız kalamıyorum. Tüm arkadaşlarıma, dayanışma göstermek için Kırım Tatarı olduğumu ve Kırım’ın ilhakı sona erinceye kadar Kırım Tatarı olarak kalacağımı açıkladım. Kırım Tatar halkın, artık benim halkıma vatanımın geri verilmesi için elimden geleni yapacağıma karar verdim. 70 yıl devam eden sürgünden sonra vatanında yaşama imkanına sahip olan halk için bu çok büyük bir acı. Ukrayna’nın Kırım Tatar halkı için çok iyi bir şeyler yaptığını söyleyemem ama Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına baskı yaptığı, haklarını çiğnediğini veya gelişmesinden mahrum ettiğini de söyleyemem. Arkadaşlarım, “Kırım Tatarlarının başına gelenler herkesin başına geldi, korkunç bir şey yok” dediklerinde, “Arkadaşlar, aslında ben bir Kırım Tatarıyım!” dedim... Ben söz konusu halka dayanışma göstermek için Kırım Tatarıyım ve Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar özerkliği kurulana dek Kırım Tatarı olarak kalacağım.”

Misyonunu Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Kırım Tatarıyla ilgili olaylar için intikam olarak niteleyip nitelendirmediği ve Kırım’ı son kez ne zaman ziyaret ettiğine ilişkin soruya Girenko, “Son kez Kırım’a iki yıl önce gitmiştim. Evet, şimdi Kırım Tatar halkının acısı, her düşünebilen insanın acısıdır. Bundan dolayı, ruh, inançlar ve şimdi davranışlarımla Kırım Tatar halkıyla birlikteyim” diye cevap verdi.

Terörle mücadele operasyonunun devam ettiği bölgenin neresine gönderileceğine ilişkin açıklama yapan Girenko, “Tahminen Donetsk bölgesine gönderileceğimizi söylüyorlar. Ama önceki deneyimlere göre, askerlere Melitopol’e gönderilecekleri söyleniyordu, ama onlar Mariupol’e gidiyordu. Böyle karışıklıklar oluyor. Ama gördüğümüz eğitime göre, terörle mücadele operasyonunun devam ettiği bölgeye gönderileceğimizden şüphe olamaz” dedi.

Moskova’da arkadaşlarının olduğunu söyleyen Aleksey Girenko, “Onları yakın zamanda göremeyeceğimi biliyorum. Burada korkulacak bir şey yok. Bu bir gerçek. Rusya’da çalışma faaliyetlerimin sayesinde tanıştığım çok iyi arkadaşlarım var ve onlar beni destekliyor. Birçok insanın beni desteklediği, mektuplar yazdığı biraz şaşırtıcı. Bazı insanlar, Rusya’nın özgürlüğü Ukrayna’da başladığını ve benimle birlikte olduğunu söylüyor. Kremlin boyunduruğu, Vladimir Putin’in rejimi var olana kadar Rusya’ya gitmeyeceğimi anlıyorum. Bunda üzülecek bir şey yok, çünkü vatanım Rusya değil, burası” diye kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.