SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'da Aşure Günü merasimleri gerçekleştiriliyor

Azerbaycan'da Aşure Günü Caferi-Şii mezhebine bağlı vatandaşlar tarafından çeşitli merasimlerle anılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'da Aşure Günü merasimleri gerçekleştiriliyor

Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günündeki, Aşure günü 1 Ekim'e denk geliyor. Azerbaycan'da Aşure Günü, Caferi-Şii mezhebine bağlı vatandaşlar tarafından çeşitli merasimlerle anılıyor. 

Özellikle camiler ve ziyaretgâhlarda gerçekleştirilen merasimlerde, Hz. Hüseyin ve Kerbelâ olaylarında onunla beraber yaşamını yitirenler anılıyor. Daha önceki yıllarda bedene zarar veren, zincir vurma ve çeşitli acı çekme yöntemlerini önlemek için Kafkas Müslümanları İdaresi çeşitli fetvalar yayınladı. Fetvaya göre kan çıkarma ve bedene hasar veren faaliyetlerin şeriata uygun düşmediği belirtildi. 

Kafkas Müslümanları İdaresi ve Din İşleri Devlet Komitesi'nin aldığı karar ile Aşure gününde yeni bir uygulama başlatıldı. Büyük camilerde merkezler kurularak, ırsi kan hastalığı olan kişilere yardım için kan bağışı kampanyası düzenlendi. Bu kampanyaya Din İşleri Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı ve Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade de katıldı.

Kan verme faaliyetlerinin yanı sıra cami ve ziyaretgâhlarda vücuda zarar vermeyecek şekilde çeşitli zincir vurma etkinlikleri de gerçekleşti. Kafkas Müslümanları İdaresi ayrıca, Aşure gününde Azerbaycan'ın şehitleri ile Hocalı Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin de anılması gerektiğini belirtti. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.