SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'da Türklerin "Men Türk'em ve lehçem var" protestosu

İran'ın Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı ve Farsça'yı şiveli olarak konuşan Fars olmayan milletlerin öğretmen olmalarının engelleneceğini açıklayan yönetmeliğe karşı tepkiler büyüyor.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2017 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2017 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'da Türklerin "Men Türk'em ve lehçem var" protestosu

İran'ın Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı ve Farsça'yı şiveli olarak konuşan Fars olmayan milletlerin öğretmen olmalarının engelleneceğini açıklayan yönetmeliğe karşı tepkiler büyüyor. Güney Azerbaycan Türkleri başta olmak üzere İran adlanan yerde yaşayan diğer Türk ve Arap halklardan bu uygulamaya büyük tepki olduğu öğrenildi. 

İran'daki sosyal meyda hesaplarında, "Men Türk'em ve benim lehçem(şive,ağız) var." şeklindeki başlıklarla yazılan tepkiler geniş yer buldu.

VOA Azerbaycan'ın yayınladığı habere göre İran Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı metinde "Ç, G, J ve Q (kalın k) gibi fars harflerinin telaffuzuna mani olan ve düzeltilmesi mümkün olmayan ağır lehçeleri (şive) olanların öğretmen, özellikle Fars dili ve edebiyatı öğretmeni olmaları yasaktır" şeklinde ifadeler bulunuyor.

Burada belirtilen harfleri İran'da yaşayan etnik unsurlardan sadece Türkler ve Araplar kullanıyor.

Diğer İrani halklardan çok Türkler ve Arapları hedef alan bu düzenlemenin içeriğinde ayrıca kısır olan kadınların da öğretmenlik yapmasının yasaklandığı öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.