SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan, Türkçü şair Kudayberdioğlu'nu anıyor

Türk Dünyası, doğumunun 160'ıncı yıl dönümünde ünlü Kazak şair, filozof, besteci ve tarihçi Şahkerim Kudayberdioğlu'nu anıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 22:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 22:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan, Türkçü şair Kudayberdioğlu'nu anıyor

Türk Dünyası, doğumunun 160'ıncı yıl dönümünde ünlü Kazak şair, filozof, besteci ve tarihçi Şahkerim Kudayberdioğlu'nu anıyor. Kazakh Tv'de yayınlanan habere göre, Kazakistan'ın Semey şehrinde bulunan Abay Müzesi, Kudayberdioğlu'nun doğumunun 160'ıncı yıl dönümü vesilesiyle nadir eserlerden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Kudayberdioğlu'na ait kişisel eşyalar, büyük yeğeni tarafından bağışlanmasının ardından bu sergiyle birlikte ilk defa gün yüzüne çıkıyor. Öte yandan serginin yıl boyunca ziyaretçilere açık olacağı ve Kudayberdioğlu'nun tüm çalışmalarına da internet üzerinden ulaşılabileceği belirtildi.

Abay Müzesi Müdürü Bolat Zunisbekov sergiyle ilgili olarak, "Kudayberdioğlu'nun edebi mirası uzun süre gizli kaldı. O kendi şiirlerini, "ölümsüz ordular" olarak adlandırıyordu. Görüldü ki, onun şiirleri çağdaş dönemle de yakından bağlantılı ve ilgiyle okunuyor." şeklinde konuştu.

 

Şahkerim Kudayberdioğlu kimdir?

1858 yılında doğan Kudayberdioğlu, ünlü Kazak şair Abay Kunaybayoğlu'nun da kardeşidir.  Türkçe, Arapça, Farsça ve Rusça bilen Kudayberdioğlu, edebiyat, tarih, felsefe, ilahiyat gibi alanlarda önemli eserlere imza attı. Manzum ve mensur eserleri bulunan Kudayberdioğlu, Kazak edebiyatında özellikle şiirleriyle ön plana çıktı. 

Türkçü tutumuyla Türk Dünyası için oldukça önemli bir isim olan Kudayberdioğlu, Sovyet diktatörü Stalin'in büyük tasfiyesi sırasında "halk düşmanı" ilan edilerek, 1931 yılında vahşice katledildi. Kudayberdioğlu, edebi hayatı boyunca, Kazak halkının milli uyanışının ve Türk halklarının yakınlaşmasının büyük destekçilerinden biri oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.