SON DAKİKA
Hava Durumu

Mirziyoyev nükleer tesisin inşasına onay verdi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev 25 Ocak'ta Rusya'nın Rosatom şirketinin Özbekistan'a inşa etmeyi planladığı nükleer tesis kararını onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2018 18:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2018 18:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mirziyoyev nükleer tesisin inşasına onay verdi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev 25 Ocak'ta Rusya'nın Rosatom şirketinin Özbekistan'a inşa etmeyi planladığı nükleer tesis kararını onayladı. Anlaşma Aralık ayında Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likaçyov ile Özbekistan Başbakan Yardımcısı Nadir Atacanov arasında imzalanmıştı. 

Azer News'in haberine göre anlaşma barışçıl nükleer enerjinin Özbekistan'da kullanımı ve işlenmesi üzerine kuruldu. Özbekistan uranyum zengini ülkelerden biri olarak biliniyor. Özbekistan uranyum üretiminde dünyada 7. sırada. ABD, Rusya gibi dünya devlerinin en önemli uranyum tedarikçilerinden biri.

Yapılan anlaşmaya göre Rosatom şirketi Özbekistan'da nükleer enerjinin kalıcı olması için Özbek öğrencilerin eğitimini üstlenecek ve bu alanda milli uzman kadrosu yaratılmasına yardımcı olacak. Ayrıca anlaşmaya göre Özbekistan'da yeni uranyum kaynaklarının aranması noktasında Rosatom şirketi Özbek hükümeti ile işbirliği yapacak.

Rosatom Genel Müdürü Likaçyov, Özbekistan'da iki adet nükleer tesis yapmayı düşündüklerini belirtti. Ayrıca yapılacak nükleer tesislerin öncesinde alanda uzman yetiştirmek için Moskova'da Özbek öğrenciler için bir merkez oluşturulacağı bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.