SON DAKİKA
Hava Durumu

Özbekistan'da İslami açılım devam ediyor

Özbekistan'da kurucu İslam Kerimov devrinde İslami öğelere karşı olan uzaklık ve yasaklayıcı anlayış kendisini, hazırdaki Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından halkın değerleriyle barışık bir anlayışa bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Özbekistan'da İslami açılım devam ediyor

Özbekistan'da kurucu İslam Kerimov devrinde İslami öğelere karşı olan uzaklık ve yasaklayıcı anlayış kendisini, hazırdaki Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından halkın değerleriyle barışık bir anlayışa bıraktı. İslam Kerimov döneminde yasaklanan kamusal alanda iftar, ibadet, yüksek sesli ezan gibi uygulamalar artık yeni dönemde serbestleştirildi. Özbekistan'da bu İslami açılımın son ayağı ülke genelinde mescitler kurma kararı oldu.

Özbekistan'da halkın ihtiyaçları ölçüsünde küçük mescitler açılması kararı alındı. Uzun yollarda ve ya kırsal bölgelerde açılacak mescitler ile halkın dini ibadet hürriyetinin sağlanması amaçlanıyor. Taşkent'teki üst düzey imamlardan biri olan Enverkori Tursunov bu mescitlerin 5 vakit ibadeti kolaylaştıracağı görüşünde bulundu. Özbekistan'ın bir Din İşleri Komitesi yetkilisi Özgür Avrupa Radyosu'na (RFE) verdiği demeçte camiilerin ayrıca turistik bir hüviyeti olduğunu belirterek küçük mescitlerin buralardaki yoğunluğu azaltabileceğini belirtti. Yetkili, Taşkent'te mescitlerden 22 tane inşaa edileceğini duyurdu.

Ayrıca 15 Ocak'ta da Turizm Bakanlığı başmüsteşarı Aziz Abduhalikov, Özbekistan'a gelen turistlerin çoğunlukla Müslüman ülkelerden geldiğini vurgulayarak bu insanların kalacağı otellerde dini gereksinimleri için düzenlemeler yapılacağını belirtti. Abduhalikov, otel odalarında Kuran bulundurulacağını ve kıble işaretleri konulacağını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.