SON DAKİKA
Hava Durumu

TİKA'dan Kuzey Makedonya’da üniversite eğitimine teknik destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Kuzey Makedonya’da Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Pedagoji Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesine onarım ve donanım desteği verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2023 23:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2023 23:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
TİKA'dan Kuzey Makedonya’da üniversite eğitimine teknik destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Kuzey Makedonya’da üniversite eğitimine donanım ve onarım desteği verildi. Donanım ve onarım desteği, Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Pedagoji Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesine yönelik yapıldı.

TİKA, KUZEY MAKEDONYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNE DESTEK VERDİ

Üniversitede yapılan donanım ve onarım desteği, açılış töreniyle öğrencilerin hizmetine sunuldu. Törene; eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ve Pedagoji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Biljana Kamçevska katıldı. Ayrıca törende, Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu. Kuzey Makedonya’nın eski Devlet Bakanı ve fakültenin öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Kahil’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda, kurdele kesimi yapıldı.

MUSTAFA ŞENTOP'TAN TİKA'YA TEŞEKKÜR

Eski TBMM Başkanı Şentop, törende yaptığı konuşmada 21 Aralık Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı’nı kutladı ve 15 senedir her yıl bu kapsamda başkent Üsküp’e geldiğini ifade etti. Şentop, Türkiye’nin, Kuzey Makedonya’yı bağımsızlığını ilan ettiği ilk günden itibaren desteklediğini, onun yanında yer aldığını, uluslararası birçok kuruma ve kuruluşa üyeliğini desteklediğini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğini vurguladı. Bu amfi salonunu onaran TİKA’nın, Türkiye ve Kuzey Makedonya arasındaki işbirliğinin somut örneklerini gösteren bir kuruluş olduğunu dile getiren Şentop, TİKA dünyanın her yerinde Türkiye’nin bu insani ve vicdani dış politika anlayışının yumuşak eli ve en önemli uluslararası markası olduğunu vurguladı.

Küresel gelişmeleri değerlendiren Mustafa Şentop, “20. yüzyılın uluslararası düzeni, dünyaya ve insanlığa dair paradigmaları iflas etmiştir, çökmüştür. 20. yüzyıl, insanlık tarihinin en kanlı yüzyılıdır. Avrupalılar sadece 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’nda 100 milyonun üzerinde insanı öldürmüşlerdir. İşte bu kanlar ve gözyaşları üzerine kurulan bu düzen, 20. yüzyılın ikinci yarısında da birçok ülkede çatışmalar, katliamlar, soykırımlar üretmiştir. Hala da bunun uzantısını görüyoruz. İşte Rusya-Ukrayna Savaşı’nda görüyoruz. İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği soykırımda görüyoruz.” dedi.

DR. MAHMUT ÇEVİK: KÜRESEL BARIŞA KATKI SAĞLAMASINI ARZU EDİYORUM

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, fakültede Makedonca, Arnavutça ve Türkçe eğitim verildiğini kaydetti. Çevik, “Bölgenin en büyük ihtiyacı, birlikte yaşama kültürünün devam etmesi, yaşatılması ve sürdürülebilir olması. Ümit ediyorum ki bu salonda önümüzdeki süreç içerisinde de eğitim dönemlerinde de bölgenin barışına ve huzuruna katkı sağlayacak ve bu birlikte yaşama kültürünü geliştirecek yeni nesillerin yetiştirilmesi ve bu nesillerin bu bölgede, hem Türkiye hem bölge barışına hem küresel barışa katkı sağlamasını arzu ediyorum.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.