SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Doğu Türkistan'dan enerji kaçırıyor!

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2022 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2022 14:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Doğu Türkistan'dan enerji kaçırıyor!

Çin’de yaşanan sıcak hava dalgası, kuraklık ve sel felaketleri nedeniyle ortaya çıkan elektrik kesintilerinin çözümü için gereken enerjinin Doğu Türkistan’dan tedarik edildiği ortaya çıktı. Doğu Türkistan’daki Çin Elektrik Şirketi Sözcüsü Liu Wenlong "Uygur bölgesinin elektriğini iç bölgelerimize devrederek Çin'in yaklaşık yarısının elektrik ihtiyacını karşılayacağız” açıklamasını yaptı.

Çin Haber Ağı, 30 Ağustos'ta Çinli yetkililerin düzenlediği basın toplantısında Doğu Türkistan’dan Çin vilayetlerine teslim edilen enerji miktarının 20 milyon kilovata ulaştığı belirtildi. Çin hükumetine bağlı haber ağı Çin'in iç bölgelerine taşınan enerjinin en yüksek rekoru oluşturduğunun bilgisini paylaştı.

Paylaşılan bilgilere göre, Doğu Türkistan’ın enerji ihtiyacı için gereken üç milyon kilovatlık elektriğin tamamı karşılanıyor. Basın toplantısında, Doğu Türkistan’daki Çin Elektrik Şirketi Sözcüsü Liu Wenlong, "Mevcut virüs salgını sırasında birçok alanda elektrik arzı kapatılacak. Bu konudaki çalışmaları mükemmel bir şekilde yaptık. Uygur bölgesinin elektriğini iç bölgelerimize devrederek Çin'in yaklaşık yarısının enerji ihtiyacını karşılayacağız” dedi.

Çin'deki sel ve sıcak hava dalgaları nedeniyle Çin'in orta ve doğu kesimlerinde ciddi elektrik kesintileri yaşandı. Büyük talebin karşılanabilmesi için Doğu Türkistan’dan büyük miktarda elektrik akımının Çin'in iç bölgelerine aktarıldığı ortaya çıktı.

Birkaç gün önce Çin Ulusal Enerji Şirketi, Doğu Türkistan’da 50 milyon ton kömür madenciliği ile yeni bir rekor kırıldığını duyurmuştu. Doğu Türkistan’da son on yıldır devam eden "kömürü yakıp gaza çevirdikten sonra Çin iç bölgelere nakletme" planı, Doğu Türkistan’ın doğasını büyük ölçüde tahrip etmekte.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.