SON DAKİKA
Hava Durumu

Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine resmî tepki: Ukrayna Büyükelçisinden açıklama

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar ve Çerkes halklarının sürgün edilişlerinin yıl dönümünde gerçekleştirileceği açıklanan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine yönelik açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2024 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesine resmî tepki: Ukrayna Büyükelçisinden açıklama

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) ve Çarlık Rusya'nın kanlı tarih sayfalarında yer alan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de gerçekleştireceği turneye karşı gösterilen tepkiler devam ediyor.

"KIZIL ORDUNUN KIRIM TATARLARININ SÜRGÜN VE SOYKIRIMINDA KİLİT ROL OYNADIĞI HATIRLANMALIDIR"

Rus Kızıl Ordusu'nun, sürgün ve soykırım kurbanlarının anıldığı günlerde Kırım Tatarların ve Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı Türkiye'de konser düzenleme duyurusu sonrasında, başta Kırım Dernekleri olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşu tepki gösterdi. Konuya ilişkin olarak son olarak Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar da bir yazılı açıklamada bulundu.

Vasıl Bodnar, resmî sosyal medya sayfası aracılığıyla paylaştığı mesajında, "Rus ordusu Kırım'ı ve Ukrayna'nın diğer bölgelerini işgal etti, her gün savaş suçları işleyerek ve onlarca sivili öldürerek dünyayı küresel bir güvenlik ve ekonomik krizin eşiğine getirdi. Kızıl Ordunun 80 yıl önce Kırım Tatarlarının, Ahıska Türklerinin ve diğer Müslüman halkların sürgün ve soykırımında kilit rol oynadığı hatırlanmalıdır. Aynı ordu Afganistanı işgal etti. Halefi RF Çeçenistan, Suriye ve diğer halklara karşı işkence ve cinayet politikaları uyguladı. Bugün ise saldırgan ülkenin askeri yönetimi utanmadan, sözde 'zaferlerini' -gerçekte ise cinayetlerini- yüceltmek için askeri topluluğunu Türkiye'ye gönderiyor!" ifadelerine yer verdi.

Bodnar ayrıca, "Rus ordusu, Ukrayna'nın sivil halkına karşı sürdürdüğü işgal savaşı sırasında, Kırım Tatarlarının sürgün trajedisinin yıl dönümünde milyonlarca Kırım Tatarının yaşadığı Türkiye'de konserler vermeyi planlıyor. Bu, sürgün kurbanlarının anısına yönelik hakaret ve savaş propagandasıdır." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.