SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Refat Alimov tahliye oldu

Kremlin yönetimi tarafından Kırım Tatarlarına yönelik baskı uygulamak amacıyla kurgulanan dava çerçevesinde hapse atılan Kırım Tatar siyasi tutsak Refat Alimov tahliye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Refat Alimov tahliye oldu

Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Refat Alimov cezaevinden tahliye oldu.

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtından yapılan açıklamada, Rus mahkemesi tarafından düzmece dava çerçevesinde 8 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırım Tatarı Refat Alimov’un bugün alıkonulduğu Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’ndeki Salavat Cezaevi'nden tahliye edildiği aktarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Refat Alimov, hâlâ serbest bırakıldığına inanamadığını belirterek, “İlk başta ailemi görmek istiyorum. Onları çok özledim. Daha sonra dinlenmek ve tedavi olmak. Ardından iş bulmak istiyorum. Ben hapisteyken aileme destek olan halkımıza çok minnettarım. Şimdi de ben iş bularak benimle benzer durumda olanlara destek olmalıyım.” dedi.

KIRIM TATARLARINA BASKI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlileri, 2016 yılının 11 ve 12 Şubat tarihlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da sözde “terör örgütüne” mensup oldukları iddiasıyla birçok kişinin evinde arama yaptı. Yapılan aramalar sırasında birçok kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı aynı gün serbest bırakılırken, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev mahkemeye çıkarıldı.

12 Şubat 2016’da işgalci “mahkeme” sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev hakkında tutuklama kararı aldı.

8 Nisan 2016 tarihinde Rus kolluk kuvvetlerince, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Yalta bölgesi Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde aramalar düzenlendi; aramalar sonra Kırım Tatarları Refat Alimov ve Arsen Cepparov tutuklanmıştı. İki Kırım Tatarın davası daha önce alıkonulan Enver Bekirov, Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk ve Muslim Aliyev’in davasıyla birleştirilmişti.

İşgalciler Kırımlı Müslümanları sözde “terör örgütünün faaliyetlerine katılmakla” ayrıca güya “şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla” suçlandı.

Kasım 2019’da Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan Güney Askeri Bölgesi Mahkemesi siyasi tutsakları Muslim Aliyev’i 19 yıl, İnver Bekirov’u 18,  Emir Üsein Kuku ve Vadim Siruk’u 12 yıl, Arsen Cepparov’u 7 yıl ve Refat Alimov’u 8 yıl hapis cezasına mahkum etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.