SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları bundan tam 25 yıl önce ilk kez Ukrayna Parlamentosuna girmeye hak kazandı

Kırım Tatar halkının temsilcileri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov, 25 yıl önce ilk kez Ukrayna Parlamentosuna milletvekili olarak seçildi.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2023 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2023 18:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları bundan tam 25 yıl önce ilk kez Ukrayna Parlamentosuna girmeye hak kazandı

Ukrayna’da 1998’de düzenlenen parlamento seçimlerinde ilk kez Kırım Tatar halkının 2 temsilcisi; Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov Ukrayna Parlamentosuna (Verhovna Rada) milletvekili olarak seçildi.

28 Mart 1998’de düzenlenen parlamento seçimleri, Ukrayna bağımsızlığı kazandıktan sonra ülkede yapılan 2. parlamento seçimleri oldu. 450 sandalyeli parlamentoya, seçim sistemi nedeniyle 225 milletvekili siyasi partilerin aday listesinden, kalan milletvekilleri ise "seçim bölgesi" listesinden belirlendi.

Seçimlere 30 siyasi parti katıldı, bunlardan sadece 8'i yüzde dört barajını aştı. Ukrayna Komünist Partisi, seçimleri ikinci kez etkileyici bir farkla kazandı. Seçimlerde ikinci gelen parti Ukraynalı siyasetçi, Kırım Tatar Milli Meclisinin siyasi ortağı, insan hakları savunucu Vyaçeslav Çornovil’in liderliğindeki Ukrayna Halk Hareketi Partisi oldu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Refat Çubarov, Ukrayna Halk Hareketi Partisi adayları olarak milletvekili olarak seçildi.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9. dönem Ukrayna Parlamentosuna milletvekili olarak seçilmişti.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 3.,4.5. ve 8. dönem Ukrayna Parlamentosuna milletvekili olarak seçilmişti.

SON SEÇİMLERDE 3 KIRIM TATARI PARLAMENTOYA GİRMEYE HAK KAZANMIŞTI

Ukrayna’da 2019 yılında düzenlenen son parlamento seçimlerinde Kırım Tatar halkının Milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Avrupa Dayanışması Partisinde ayrıca Rüstem Umerov, Golos Partisinden Ukrayna Parlamentosuna girmeye hak kazanmıştı. 

Ağustos 2022’de Rüstem Umerov, Ukrayna Devlet Varlık Fonu Başkanlık görevine atandığı için milletvekili görevinden istifa etmişti.

KIRIM TATARLARININ DOSTU UKRAYNALI LİDER ÇORNOVİL

Ukraynalı siyasetçi, Kırım Tatar Milli Meclisinin siyasi ortağı Ukrayna Halk Hareketi’nin kurucusu ve eski Başkanı, insan hakları savunucu Vyaçeslav Çornovil için Kırım sorunu en hassas konulardan biriydi. İhtiyati tedbirler alarak, kamuoyunun dikkatini çekerek yarımadaki sorununu çözüme kavuşturmak için çabalayan Çornovil, her zaman tüm gücüyle Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Kremlin kontrolündeki kukla yönetiminden kurtulmak, Kırım'ı Ukrayna'ya entegre etmek için çalıştı ve yarımadanın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının haklarını savundu.

1991 yılında  Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin statüsünü gazetecilere değerlendiren Çornovil, “Kırım’daki özerklik bir yönetim özerkliğidir, aslında orada sadece Kırım Tatarlarının özerklik hakkı vardır. Ancak yerli halkı için özerklik oluşturulabilir. Kırım Tatarları bu hakkı talep ederlerse bizim bu haklarına karşı çıkma hakkımız yok” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.