SON DAKİKA
Hava Durumu

Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, depremzedeler için güneş enerjisiyle çalışan banklar üretti

Ankara'daki Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri depremzedeler için ürettikleri güneş enerjisiyle çalışan banklar geliştirdi. Kırım Haber Ajansı (QHA) 21 Mart 2023 tarihinde Cezeri Teknoloji Lisesini ziyaret ederek söz konusu sistem hakkında bilgi aldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2023 20:32
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, depremzedeler için güneş enerjisiyle çalışan banklar üretti

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili derinden etkileyen depremlerin etkisi hala sürüyor. Ağır yıkımla sonuçlanan ve binlerce can kaybına neden olan depremlerin ardından hayatta kalabilen afetzedeler yaşam savaşı veriyor. Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Elazığ, Gaziantep ve Adana'da evini kaybeden binlerce depremzede, elektrik sorunu yaşıyor. 

ANKARA'DAKİ CEZERİ YEŞİL TEKNOLOJİ LİSESİ, DEPREMZEDELERİN YARDIMINA KOŞTU

Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, depremzedelerin yaralarını sarmak için güneş enerjisiyle çalışan bir şarj mekanizması olan "Enerji Bankı'nı" geliştirdi. Okul müdürü ve öğretmenlerin önerisiyle üretilen sistemde güneş enerjisi sayesinde panelde biriken şarj deposu telefonlara ve elektronik cihazlara enerji veriyor. Kırım Haber Ajansı (QHA) 21 Mart 2023 tarihinde Cezeri Teknoloji Lisesini ziyaret ederek söz konusu sistem hakkında bilgi aldı. 

500 TANE GÜNEŞ PANELİ DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ

Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknoloji Anadolu Lisesi Yenilenebilir Enerji Alan Şefi Ercan Koca QHA'ya sistem hakkında bilgi verdi. Koca, deprem bölgesinde enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için gönüllü öğretmen ve öğrencilerle birlikte geliştirdikleri sistemi anlattı. Koca, "Ders çıkışlarında akşamları ve hafta sonları 30-40 öğrenci ve 5-10 öğretmenle birlikte bu üretimimizi yaptık. Yaklaşık üç veya dördüncü haftadayız. Bu güne kadar toplamda 500 bank ürettik. Bunların hepsi hem çadır kentlere hem de konteyner kentlere ulaştı" dedi. Koca, söz konusu projenin 200'ünün, depremden en çok etkilenen yerlerden olan Hatay'a, 100'ünün Adıyaman'a, 100'ünün Malatya'ya ve 100'ünün de Kahramanmaraş'a gönderildiğini dile getirdi.

Koca, hafta sonu itibarıyla 130 adet daha üretimi tamamlanacak sistemin Kahramanmaraş'a gönderileceğini belirtti. Mekanizmanın hem gece hem de gündüz çalıştığını söyleyen Koca, iki normal ve iki hızlı şarjın çalıştığını kaydetti. Atölye şefi, "Aynı zamanda panelin altında led aydınlatmalar var. Bu aydınlatmalar da gece otomatik olarak yanıyor. Hareket sensörlü, insan hareketini algılıyor. İnsan olmadığı zaman da güç korumasına geçiyor. Bu sayede de aküyü de boşuna harcamamış oluyor" ifadelerini kullandı. 

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) sunulan projenin çok beğenildiğini belirten Koca, ilk olarak 500 ve ardından 130 adet bank istenildiğini aktardı. 

"VELİLERİMİZ BİLE GELİP ÇALIŞMAK İSTİYOR"

Söz konusu proje sayesinde depremzedelerin çok mutlu olduğunu dile getiren Koca şunları ifade etti:

"Oradaki insanlara bir nebze de olsa katkımız olsun diye öğrencilerimizle birlikte üretiyoruz, götürüyoruz ve kuruyoruz. Oradaki insanlardan çok güzel dönütler aldık. Orada ihtiyaçların olduğunu da gördük. Çok güzel telefonlar aldık. Öğrencilerimiz de öğretmenlerimiz de gönüllü bir şekilde çalışıyor. Velilerimizden bile gelip çaışmak isteyenler oluyor. İnsan bunları görünce daha bir enerji doluyor. Gece gündüz yorgunluk bilmeden çalışıyoruz"

ÇOK FAZLA GÖNÜLLÜ ÖĞRENCİ PROJEYE ORTAK OLDU

Sistemin yapılmasında emeği geçen 10. sınıf öğrencisi Ahmet Akif Şahin isimili öğrenci, Kırım Haber Ajansına verdiği röportajda, "İlk olarak hocalarımız sınıfa girip projeyi anlattı. Hiçbir (maddi) amaç gütmeyen gönüllü arkadaşlar istenildi. Çok fazla arkadaşımız gönüllü olarak gitti. Sınıfların yüzde 90'ı katıldı. Burada öğretmenlerim ve arkadaşlarımla inanılmaz işker yaptık. Tek amacımız oradaki kardeşlerimize yardımcı olmaktı. Bunu da başardığımız için çok mutluyum" dedi.

"PROJE ANLATILDIKTAN SONRA SINIFIN ÇOĞU EL KALDIRDI"

Mekanizmanın yapılmasında yardımcı olan 10. sınıf öğrencisi Buğra Alkır isimli öğrenci, "Ercan Hocamız sınıfa girip projeyi anlattığında sınıfın çoğu el kaldırdı. Ertesi gün direkt bu işe başladık. 630 adet bank istendi, onları yapıyoruz. Bir grup arkadaşım, bankın yapımında bir grup arkadaşım enerji sisteminin yapımında çalışıyor. Ben panelin olduğu kutunun montajını yapıyorum. Paneli aküye monte ediyoruz ve günde 10 saat çalışmasını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı. Alkır, depremzedelerden olumlu dönüş aldıkları için mutlu olduğunu belirtti. 

HATAY'DA 150 ADET KURULUM YAPILDI

Diğer yandan enerji sisteminin yapılmasına katkıda bulunan ve mekanizmayı depremden en çok etkilenen illerden biri olan Hatay'a götüren ekibin içinde yer alan 10. sınıf öğrencisi Mert Resul Kasar Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulundu. Kasar, "Öncelikle bize gelen parçaları birleştirip paneli kurduk. Gruplara dağılan öğrencilerden her biri farklı bir bölgeye giderek orada o panelin kurulumunu yaptı. Biz Hatay'a gittik, 150 adet panelin kurulumu oldu" ifadelerini kullandı. 

Bir gün boyunca Hatay'da olduğunu aktaran Kasar oradaki izlenimlerini şöyle aktardı:

"İnsanların ne kadar zor durumda olduğunu gördüm öncelikle. Çadır kentlerde yaşamın ne kadar zor olduğunu gördüm. Yemeklerimizi orada depremzedelerle yediğimiz için onlarla bir gün geçirmiş gibi olduk. Enkazların altında birilerinin olduğunu düşünerek o duruma üzüldük. İnsanların aile fotoğraflarını bulduk. O, üzücüydü..." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.