SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: 80 yıl önce Nazizm'e karşı savaşan Ukraynalılar yeniden kötülüğe karşı savaşıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 Mayıs İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü vesilesiyle bir mesaj paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 17:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: 80 yıl önce Nazizm'e karşı savaşan Ukraynalılar yeniden kötülüğe karşı savaşıyor

Ukrayna’da 8 Mayıs tarihi, bu yıl ilk kez "İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü" olarak kutlanıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bu vesileyle paylaştığı mesajda, 80 yıl önce Nazizm'e karşı savaşan Ukraynalıların tekrar yeniden doğan kötülükle savaştığını ifade etti.

Ukrayna Parlamentosu geçen sene 8 Mayıs’ı İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü olarak kabul edilmesini öngören yasayı onayladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bu sene ilk kez 8 Mayıs’ta kaydedilen İkinci Dünya Savaşı'nda Nazizm'e Karşı Zafer ve Anma Günü dolayısıyla paylaştığı mesajında İkinci Dünya Savaşı'nı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgaline benzeterek Rus ordusunun Ukrayna topraklarında Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında yaptığı eylemlerin aynısını gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

RUSYA UKRAYNA'YI YOK ETMEK İSTİYOR

Zelenskıy, “80 yıl önce milyonlarca Ukraynalı Nazizm'i sonsuza kadar yenmek için savaştı. Ama bugün Ukraynalılar tekrar; yeniden doğan, yeniden topraklarımıza gelen ve bizi yeniden yok etmek isteyen kötülüğe karşı direniyor. Şehir ve köyleri yeryüzünden silen, insanları öldüren, işkence uygulayan insanlık dışı bir ordu. Adı Rus faşizmi olan zalim.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı mesajını, Rus ordusunun geniş çaplı işgal saldırısının başlangıcında yaklaşık 350 sivili alıkoyduğu Çernigiv bölgesindeki Yagidne köyündeki bir bodrumda kaydetti. İşgalciler tarafından bodrumda alıkonulan sivillerden 80’inin çocuk olduğunu ve köyün işgal altında kaldığı 27 gün içinde bodrumdaki kötü şartlardan dolayı 10 kişinin hayatını kaybettiğini ve 17 kişinin işgalciler tarafından infaz edildiğini hatırlatan Zelenskıy, “Dünyanın her köşesinde bu eylemler tek kelimeyle anılıyor: Nazizm. Bu Nazizm değilse ne o zaman? Ve dünyadaki herkes tarihi biliyor ve Nazizm'e karşı nasıl savaşıldığını hatırlıyor… Rus cehenneminden sağ kurtulan Yagidne köyü sadece bir örnek. Bir köy ama bu köy Putin'in dünya vizyonunun özünü yansıtıyor.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’da işlediği her bir suçla Nazizm’in yeniden doğduğunu kanıtladığını belirten Zelenskıy, “Bugün Hitler'in fikirleri Rusça seslendiriliyor. Nazilerin suçları Rus bayrağı altında işleniyor.” şeklinde konuştu.

Korkunç düşmana karşı mücadele eden Ukraynalıların zafere inandığını ve var gücüyle yeni zafer gününü yaklaştırdığını vurgulayan cumhurbaşkanı, Alman Nazilerinin Ukrayna topraklarından kovulduğu gibi Rus işgalcilerinin de Ukrayna topraklarından kovulacağını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.