SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ukrayna

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ukrayna haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ukrayna haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım, bizim Ukrayna halkının topraklarıdır Haber

Cumhurbaşkanı Zelenskıy: Kırım, bizim Ukrayna halkının topraklarıdır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 22 Nisan 2025 tarihinde gazetecilerle gerçekleştirdiği basın toplantısında, Ukrayna'nın Kırım'daki Rus işgalini asla yasal olarak tanımayacağını bir kez daha vurguladı. Ukrayna Anayasası'nın buna imkan vermediğini belirten Cumhurbaşkanı Zelenskıy konu hakkında şöyle konuştu: "Kırım'ı Rus toprağı olarak tanıma konusuna gelince, bu konuyu burada (tartışma dışı) bırakabiliriz. Ukrayna, Kırım'daki işgali (yasal olarak) kabul etmiyor. Bu, anayasal olarak mümkün değildir. Kırım, bizim topraklarımızdır, Ukrayna halkının topraklarıdır. Bunu, Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen her toprağı için zaten ilan ettik ve Anayasa, varlığıyla bunu ilan ediyor." "NATO'YU TERK ETMEK GÜVENLİK GARANTİSİ MİDİR?" Ukrayna'nın NATO'ya katılmayı reddetmesine ilişkin ise Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) aslında bunu desteklemediğini ancak hukuki olarak kimsenin de durumu reddetmediğini hatırlattı. Zelenskıy, ancak üyelik konusunda Rusya'nın söz hakkının olmadığını söyledi. Ayrıca, savaş suçlusu Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik güvenlik garantilerinden bahsedemeyeceğini de dile getirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı şunları ifade etti: "NATO'da Ukrayna konusunda ABD ve Rusya arasındaki diyaloğa gelince, eminim ki böyle bir konuşma var. Ama NATO'yu terk etmek bir güvenlik garantisi midir? Ve bu durumda Ukrayna'da ne olacak? O zaman Rusya neyi bırakacak? Daha önce NATO yaklaştığı için devletlerinin güvenliğini korumak için Ukrayna'ya saldırdıklarını söylediler. Yani, NATO yaklaşmıyorsa Rusya ne teklif edecek? Ne teklif ediyorlar? Şu anda açıklamalarıyla bizi tehdit ediyorlar, ancak tehditlerinden korkmuyoruz." KIRIM VE NATO KONUSUNDA UKRAYNA'YA NELER DAYATILIYOR? Bilindiği üzere; işgalci Rusya, ABD ile yapılan müzakerelerde ateşkese yanaşmamıştı. Ukrayna'ya yönelik sivil saldırılarına devam etmişti. Bu sırada, savaşı sona erdirmek isteyen Trump yönetimi, Rusya ile müzakere sürecine devam ediyor. Müzakerelerde, sık sık Rusya'nın Ukrayna'da Kırım dahil işgal ettiği topraklar gündeme geliyor. ABD tarafının büyük oranda savaşı bitirmek için Rusya'nın işgaline göz yumması gündeme geliyor. Ayrıca, Kıyiv ile müzakerelerde Vaşington yönetimi, özellikle Kırım'ın Rusya toprağı olarak tanınması ve NATO'ya katılmayı reddetmesi konularında Ukrayna tarafına baskı yapıyor.

Rusya, yaklaşık 7 bin sivil Ukrayna vatandaşını esir tutuyor! Haber

Rusya, yaklaşık 7 bin sivil Ukrayna vatandaşını esir tutuyor!

Rusya'nın Şubat 2022'de başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının ardından hem asker hem de sivil binlerce Ukrayna vatandaşı yasa dışı biçimde alıkonulmaya devam ediyor. Merkezi Ukrayna'da bulunan Sivil Özgürlükler Merkezi Uzmanı Mıhaylo Savva, Rusya tarafından alıkonulan Ukraynalı sivil esir sayısının yaklaşık 7 bin olarak tahmin edildiğini ifade etti. Ukrayna Savaş Esirlerine Muamele Koordinasyon Merkezinin verilerine göre; 2025 yılı şubat ayı itibariyle 3 bin 749 asker takas yoluyla ülkesine dönerken; sivillerde bu sayı yalnızca 173’te kaldı.  Radio Svoboda’ya konuşan Ukrayna merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Medya Girişimi Uzmanı, gazeteci Mariya Klımık, birçok sivilin Rusya tarafından hiçbir yasal statü verilmeden alıkonulduğunu, çoğunun askerlerle aynı cezaevlerinde ve aynı koşullarda tutulduğunu ifade etti. Uzman, "Rusya sivilleri esir tuttuğunu inkâr ediyor. Ancak serbest bırakılan esir askerlerin tanıklıkları, sivillerin de savaş esirleriyle birlikte aynı yerde ve aynı koşullarda tutulduğunu doğruluyor. Ancak Rusya, sivilleri esir tuttuğuna dair kesinlikle bir iletişimde bulunmuyor. Hiçbir statüleri yok. Bu insanlar Rusya tarafından kaçırıldı" dedi. BİNLERCE UKRAYNALI SİVİL RUS ESARETİNDE Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinețs, Aralık 2024 itibariyle Rusya’nın 16 binden fazla Ukrayna vatandaşını alıkoyduğunu açıkladı. Bu sayı, Kırım dahil olmak üzere 2014’ten bu yana Rusya tarafından kaçırılan sivilleri ve esir alınan askerleri de kapsıyor. Bu açıklamayı değerlendiren Sivil Özgürlükler Merkezi Uzmanı Mıhaylo Savva ise söz konusu rakamın en üst sınırı temsil ettiğini belirterek,  "Net bir veri yok çünkü her gün yeni insanlar kayboluyor, alıkonuluyor. Durum sürekli değişiyor. Ancak ben yaklaşık 7 bin sivilin Rusya tarafından esir tutulduğunu düşünüyorum. Ayrıca savaş esirlerinden çok daha fazla sayıda sivilin alıkonulduğu açık” ifadelerini kullandı. KIRIMLI SİYASİ TUTSAKLAR DA ESİR TAKASLARINA DAHİL EDİLMELİ! Kırım Tatar Kaynak Merkezi ise Rus işgali altındaki Kırım’da özellikle Kırım Tatar halkının sistematik baskılara maruz kaldığına dikkat çekti. Merkezin verilerine göre; 2014’ten bu yana Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da en az 409 siyasi güdümlü dava açıldı ve bu davaların 243’ü Kırım Tatarlarına karşı yürütüldü. Merkez, Kırım’da uzun hapis cezalarına çarptırılan siyasi tutsakların da esir takaslarına dahil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Uluslararası toplumun Rusya’ya karşı baskıyı artırması gerekiyor. Kırım Tatarları başta olmak üzere, tüm Kırımlı siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Rusya, Zaporijjya'yı bombaladı: Ölü ve yaralılar var! Haber

Rusya, Zaporijjya'yı bombaladı: Ölü ve yaralılar var!

Rus işgal güçleri, 22 Nisan’da Ukrayna’nın güneydoğusundaki Zapori̇jjya kentini güdümlü hava bombaları (KAB) ile vurdu. Şehrin yerleşim bölgeleri ve altyapısını doğrudan hedef alan saldırıda siviller arasında ölü ve yaralılar olduğu bildirildi. Zapori̇jjya Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı İvan Fedorov'un saldırıya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, Rus ordusu şehiri iki güdümlü bomba ile hedef aldı. Bunlardan biri bir altyapı tesisine isabet ederken, diğeri yoğun nüfuslu bir konut bölgesine, doğrudan bir apartman binasına düştü. “Şu anda elimizdeki bilgilere göre saldırıda 22 kişi yaralandı, bunların üçü çocuk. Ne yazık ki bir kişinin hayatını kaybettiği de teyit edildi” diye bildiren Fedorov, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu aktardı. Olayın ardından bölgeye acil müdahale ekipleri ve tüm ilgili birimler sevk edildi. Yetkililer, saldırının etkilerini değerlendirme ve halkın güvenliğini sağlama çalışmalarını sürdürüyor. SALDIRIDA EĞİTİM KURUMU HASAR ALDI Saldırı sonucunda Zapori̇jjya’da bir eğitim kurumunun da zarar gördüğü belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Zapori̇jjya Şehir Meclisi Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı Vitaliy Lısenko, “Bugün yine bir eğitim kurumumuz zarar gördü. Ancak öğrencilerimiz ve personelimiz güvende; çünkü eğitim süreci sığınaklarda yürütülüyor” ifadelerini kullanarak, alarm sırasında sığınaklarda bulunmanın hayati önemine bir kez daha dikkat çekti.

“İnsanlar ve İnsanlık” Sergisi Ukrayna, Kırım ve Türkiye’den sanatçıları New York’ta buluşturdu Haber

“İnsanlar ve İnsanlık” Sergisi Ukrayna, Kırım ve Türkiye’den sanatçıları New York’ta buluşturdu

New York’taki Türk Evi’nde düzenlenen “İnsanlar ve İnsanlık” başlıklı sergi, Ukrayna, Kırım ve Türkiye’den 16 çağdaş sanatçıyı bir araya getirdi. Ukrayna kökenli ABD'li sanatçı İrına Rodnikoff’un küratörlüğünü üstlendiği sergi; ortak tarih, kültürel miras ve kimliğin korunması temalarına odaklandı. Etkinlik, Ukrayna ve Türkiye'nin New York Başkonsolosluklarının desteğiyle hayata geçirildi. 12 Nisan 2025 tarihinde açılışı yapılan ve 29 Nisan’a kadar ziyaretçilere açık olacak sergide; Eduard Belsky, Mıhaylo Deyak, Irina Rodnikoff, Elza Yusufova, Levent Oyluçtarhan, Muhammet İnce ve Elif Kaptan gibi sanatçıların eserleri yer aldı. Sergideki eserler, bireysel ve kolektif hafızayı, köken ve aidiyet duygusunu, kültürel sürekliliği ve sanatın kimlik koruyucu gücünü yansıtıyor. Rodnikoff, sergiyi “birlikte yaşanan acıların, umutların ve insan olma halinin tuvale yansıtılması” olarak tanımlarken, sanatın kültürel direniş ve yeniden bağ kurma aracı olduğunu vurguladı. AÇILIŞ GÜNÜ ETKİNLİKLERİ Açılış gecesi, görsel sanatların yanı sıra müzik ve dans performanslarıyla da dikkat çekti. Ukraynalı piyanist Fima Çupahin (Chupakhin) ile Türk kemancı Gizem Yücel’in sahne aldığı düet, Doğu ile Batı’yı, gelenekle yeniliği buluşturdu. Matthew Matusovskiy ve Isabelle Feldman’ın çağdaş dans gösterileri geceye zarafet ve sembolik anlam kattı. Etkinliğin en dokunaklı anlarından biri, Kırım Tatar çocuklarının geleneksel halk dansı performansıydı. Bu dans, kültürel gururu ve masumiyeti yansıtırken, savaş ortamında sanatın iyileştirici gücünü gözler önüne serdi. Gecede ayrıca, Kırım Ailesi tarafından hazırlanan Çalaşım/Çobotı klibi gösterildi. Kırım Tatar ve Ukrain düğün öncesi ritüellerinin ele alınan klipte geleneklerin ve kuşaklar arası kültürel aktarımın önemi vurgulanıyor. Ukrayna'nın savaşla yüzleştiği bir dönemde gerçekleşen bu etkinlik, sanatın sınırları aşan gücünü ve halklar arası empatiyi güçlendirme potansiyelini bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye’deki iki müzede daha Ukraince sesli rehber hizmeti başladı Haber

Türkiye’deki iki müzede daha Ukraince sesli rehber hizmeti başladı

Türkiye'de Ukraince dilinde sesli rehber hizmeti sunulan müzelerin sayısı artıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın eşi Olena Zelenska, İstanbul Arkeoloji Müzesi ile Çanakkale'deki Troya Müzesinin artık Ukraince sesli rehberle gezilebildiğini aktardı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden bugün yapılan açıklamada, İstanbul Arkeoloji Müzesi ile Çanakkale'deki Troya Müzesinde, Ukraince sesli rehber hizmetinin sunulmaya başladığı bildirildi. Açıklamada Türkiye’de toplamda 10 müzenin bu hizmeti sağladığı belirtildi. Olena Zelenska, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Troya’nın tarihi varlığı, Heinrich Schliemann gibi yalnız çalışan tutkulu araştırmacılar sayesinde kanıtlandı. Ancak Troya Müzesi, yüzlerce bilim insanının yüzyılı aşkın çalışmasının sonucu olarak kuruldu. Bu da bize büyük hedeflere yalnızca iş birliğiyle ulaşılabileceğini gösteriyor. Ukrayna’da, ülkemizi saldırgandan korurken bu gerçeği çok iyi biliyoruz ve bu yüzden Türk dostlarımızla iş birliğini her zaman takdir ediyoruz.” Zelenska, dünya genelinde şu ana kadar 52 ülkede toplamda 99 Ukraynaca sesli rehber bulunduğunu, bunların 10 tanesinin Türkiye’de yer aldığını  belirterek, “Bu rehberlerin çoğu, son üç yıl içinde Ukrayna’nın savunma mücadelesi sırasında hayata geçirildi. Bu durumun sembolik bir anlamı var; dilimizi de savunuyoruz. Ukraince, Ukraynalıların bulunduğu her yerde varlığını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Rusya, yasaklı kimyasal silah saldırılarını artırdı! Haber

Rusya, yasaklı kimyasal silah saldırılarını artırdı!

İşgalci Rus güçlerinin son aylarda cephe hatlarında Ukrayna birliklerine karşı yasaklı kimyasal silah kullanımını önemli ölçüde artırdığı bildirildi. Birleşik Krallık merkezli The Times gazetesi 18 Nisan 2025 tarihinde Ukrayna’nın askerî kaynaklarına ve uzmanlardan elde ettiği verilere dayanarak hazırladığı bir rapor yayımladı.  Zehirli kimyasalların savaşta kullanılması hem Ukrayna hem de Rusya tarafından imzalanan 1997 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi (CWC) de dâhil olmak üzere uluslararası anlaşmalar uyarınca kesinlikle yasaklandı. Buna rağmen işgalci Rus birliklerinin mart ayında toplam 767 kez, şubat ayında 844 kez ve ocak ayında 740 kez göz yaşartıcı gaz, boğucu bir madde olan kloropikrin ve diğer “tanımlanamayan kimyasallar” kullandığı bildirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Dairesinden (RHBZ) elde edilen bilgilere göre, kimyasal madde kullanılarak Kasım 2024'te 166 saldırı kaydedildi. TOPLAMDA 7 BİN 730 KİMYASAL SALDIRI Aynı şekilde Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarından bu yana en az 7 bin 730 kez bu kimyasal silahları kullandığını kaydedildi. 2025 yılının başından bu yana ise, kimyasal silahların 2 bin 351 kez kullanıldığı belirtildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı ve savaş gözlemcileri daha önce Moskova'yı, Ukrayna'da göz yaşartıcı gaz olarak da bilinen CN ve CS gazlarını ölümcül bir şekilde kullanmakla suçlamıştı. RHBZ’den Albay Artem Vlasyuk, bunların yüzde kırkının CS ve CN gazı içeren K-51 ve RG-Vo el bombalarının doğrudan kullanımı olarak kaydedildiğini belirterek, "Vakaların geri kalanını düşman tarafından tehlikeli kimyasalların kullanımı olarak tanımlıyoruz, bilinmeyen maddeler olarak sınıflandırıyoruz çünkü birimlerimiz yoğun düşman ateşi ya da bu tehlikeli kimyasal maddelerin kullanıldığı mevzilerin kaybı nedeniyle kullanım yerine erişemedi" dedi. SİHA’LAR KİMYASAL GAZ TAŞIYOR Ayrıca Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Rusya'nın İran yapımı “kamikaze” silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) da havadan saldırılar için CS gazıyla donatıldığını bildirdi.  Bununla birlikte Rusya’nın kimyasal silah kullandığı doğrudan Ukraynalı askerler tarafından teyit edildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 1. Tabur 80. Hava Saldırı Tugayında görev yapan 29 yaşındaki Çavuş Gaika, kasım ayında birliğinin Donetsk bölgesinin doğusunda savaşırken kimyasal saldırıya uğradığını söyledi. "Altı askerimize yapılan bir gaz saldırısını hatırlıyorum: biri öldü ve diğer beşi zehirlendi. Sürekli gözyaşı, tükürük salgısı, kısa süreli görme kaybı ve boğulma yaşadılar" diyen Çavuş, ölen askerin gözle görülür bir yarası olmadığını da sözlerine ekledi. DOĞRUDAN TAANIKLAR: ASKERLER Adının açıklanmasını istemeyen bir subay kasım ayında Harkiv bölgesindeki Kupyansk’ta yaşanan bir olayı aktardı. Subay, Rusların çoklu fırlatma sistemlerinden Ukrayna mevzilerine roket yağdırdığını belirterek, “Askerler bir sığınaktaydı, siper almışlardı. Yanlarına gittiğimizde adamların hepsinin uyuduğunu gördük. Onları uyandırmaya başladığımızda herkes birden kusmaya başladı. Onları dışarı çıkardık, nefes alamıyorlardı... Sığınağın önünde bir gaz salınımı olduğunu söylediler ama kokusuz, renksiz. Aynı şey çoklu fırlatma roket sistemi saldırısından sonra komşu bir mevzide de olmuş..." ifadelerini kullandı.  KİMYASALLAR SIRADAN MALZEMELERE GİZLENİYOR Zaporijjya bölgesini savunan Ukrayna 65. Mekanize Tugayı askerleri, her gün kimyasal saldırılara maruz kaldıklarını bildirerek, Rus insansız hava araçları (İHA) tarafından atıldığı belirtilen göz yaşartıcı gaz bombalarını kanıt olarak gösterdi. Bununla beraber Üsteğmen Sergey Skibçık, Rusların sıklıkla zehirli maddeleri göz yaşartıcı gaz kılığına soktuğunu ya da sıradan plastik şişelere, birleştirildiğinde ya da patlatıldığında ölümcül aerosoller yayan çeşitli elementler eklediklerini açıkladı. Üsteğmen, “Gözyaşı ve öksürükten bahsetmiyoruz, gırtlak, akciğerler, ağız boşluğu, geniz ve hatta deride kimyasal yanıklardan bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kırım Tatarı Süleyman Mamutov, bir kere daha BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü seçildi Haber

Kırım Tatarı Süleyman Mamutov, bir kere daha BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü seçildi

Kırım Tatarı Süleyman Mamutov, bir kere daha Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü olarak seçildi. Mamutov, görevi süresince dünya genelindeki yerli halkların hak ihlallerini gündeme taşımaya devam edecek. Kırım Tatar Milli Meclisinden (KTMM) yapılan açıklamada, New York’ta 21 Nisan’da başlayan Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Daimi Forumu’nun 24. Genel Oturumu'nda Süleyman Mamutov’un yeniden raportör olarak seçildiği duyuruldu. Forumun yıllık oturumunda, başkan, başkan yardımcıları ve raportörden oluşan bir büro seçiliyor. Mamutov, ilk kez geçen yıl raportörlük görevine getirilmişti. Mamutov, görev tanımını şu sözlerle açıkladı: “Raportörün sorumluluğu, Forumun iki haftalık çalışmaları boyunca yapılan konuşmalar ve görüşmelerden elde edilen bilgileri temel alarak yıllık bir rapor hazırlamaktır. Raportör, tüm dünya bölgelerindeki durumu yansıtmakla yükümlüdür. Ancak kendi bölgesine dair gelişmeleri de daha görünür kılma ve resmi belgelere dahil etme imkânı vardır. Örneğin, daha önce biz forum uzmanları arasında yer almıyorken, Ukrayna’daki yerli halkların durumu da BM belgelerinde yer almıyordu.” KTMM Başkanı Refat Çubarov da konuyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı: “Süleyman Mamutov’un yeniden seçilmesi, onun yüksek profesyonel niteliklerinin bir teyidi olduğu kadar, dünya yerli halklarının temsilcilerinin Ukrayna’ya ve toprakları Rus işgali altında bulunan Kırım Tatar halkına duyduğu saygının da bir göstergesidir.” BM Yerli Halklar Daimi Forumu, her yıl toplanarak dünya genelindeki yerli halkların karşılaştığı sorunları ele alıyor. Hazırlanan raporlar ve öneriler, BM sistemi ve üye devletler için yönlendirici nitelik taşıyor. BM YERLİ HALKLAR DAİMİ FORUMU Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Daimi Forumunun 24. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisinde 21 Nisan-2 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Forum bu yıl, “BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesi’nin Üye Devletlerde ve BM Sistemi İçinde Uygulanması: İyi Örneklerin Tespiti ve Sorunların Çözümü” temasıyla düzenleniyor. KTMM Başkanı Refat Çubarov da BM Yerli Halklar Daimi Forumunun Genel Oturumuna katılıyor. Ayrıca Forum çalışmalarına katılan heyette; Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM Üyesi Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü Süleyman Mamutov, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Avukatı Lyudmıla Korotkıh, BM Ukrayna Temsilciliği Görevlisi Mıkola Prıtula, Kırım Tatar Milli Meclisinin BM Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yürütme Konseyi Üyesi Ayla Bakkallı yer alıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.