SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da "Kırım Tatar Aileleri" kitabının tanıtımı yapıldı

Ukraynalı gazeteci Yevgeniya Genova'nın savaşın, zulmün, sürgünün ve açlığın yarattığı ortak acıları paylaşan Kırım Tatar ailelerinin dramatik hikayelerini anlatan "Kırım Tatar Aileleri" isimli kitabı İstanbul'da tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2024 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2024 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da "Kırım Tatar Aileleri" kitabının tanıtımı yapıldı

İstanbul'da 26 Şubat Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü dolayısıyla özel bir etkinlik gerçekleşti. Etkinlikte Ukraynalı yazar Yevgeniya Genova'nın 14 Kırım Tatar ailesinin sürgün, savaş ve zulümle dolu yaşam hikayelerini kitaplaştırdığı "Kırım Tatar Aileleri" isimli kitabının tanıtımı ve Kırım Tatar yönetmen Nariman Aliyev'in "Eve" filmi gösterildi.

Bilim Beyoğlu Kültür Merkezi'nde 27 Şubat’ta düzenlenen etkinliğe; Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve eşi Lyudmıla Nedilska, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Şebnem Sözen, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Ukrayna Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Aliya Useinova, DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Denetim Kurulu Başkanı Işıner Güngör ve Ukrayna ile Kırım Tatar diasporaları temsilcileri katıldı.

Program Ukrayna, Türkiye ve Kırım Tatar milli marşlarının okunması ile başladı.

Etkinlik açılışında konuşan Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, ilk önce destekleri için Beyoğlu Belediyesi Başkanı Haydar Alioğlu'na teşekkür etti. Nedilskıy, "Bugün burada bize ait Kırım'ın 10. yıldır Rus işgali altında olduğunu hatırlatmak için toplandık. Ama bunun kesinlikle geçici bir durum olduğunu biliyoruz. Çünkü ordumuz ve her birimiz Kırım'a geri dönebileceğimiz günü yaklaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz." dedi.

14 KIRIM TATAR AİLENİN HİKAYELERİ KİTAPLAŞTIRILDI

Gazeteci-yazar Yevgeniya Genova, 14 Kırım Tatar ailesinin sürgün, savaş ve zulümle dolu yaşam hikayelerini kitaplaştırdı. Başta 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile savaş, zulüm ve açlık ile sınanan bu ailelerin hikayelerini esas alan yazar, öykülerin kahramanları ve yakınları ile tek tek mülakat yaptı. Odesalı gazeteci Genova, tarihe not düşecek ciddi bir derleme çalışmasına imza attı.

Kitabını tanıtan yazar Yevgeniya Genova, tarihsel hafızanın korunmasının önemine vurgu yaparak, "Şu an binlerce insan, Kırım Tatarları ve Ukrainler evlerini terk etmek zorunda kaldi ve hepimiz ortak acıları paylaşıyoruz. Bu kitapta 14 ailenin hikayesini anlattım. Ama daha çok yazılmamış hikaye var. Yazılmadılar çünkü bu hikayelerin kahramanları işgal altında yaşıyorlar ve hikayelerin yayımlanması onları tehlikeye atabilir." ifadelerini kullandı.

Başkonsolosluğa bu etkinliği düzenlediği için teşekkür eden KTMM üyesi ve kitap kahramanlardan biri olan Gülnara Bekirova, "Kitabı yazarken yüzyıllık tarihimizi hatırladık. Büyük babamı ve büyük annemin anlattıklarını; açlık, sürgün, vatana dönme çabaları, çocukken Kırım Tatarı olduğum için gördüğüm ayrımcılığı, aileme yapılan baskıları... Yüzyıllardır Rusya bizi yok etmeye çalışıyor. Bu yüzden Rusya'nın düşman olduğunu net olarak anlamalıyız. Rusya'nın daha önce yaptıklarını ve bugün yaptığını hiç bir zaman unutmayacağız." dedi.

Kitap tanıtımın ardından Safinar Cemileva, yazar Yevgeniya Genova'ya Kırım Tatarlarının hikayelerini dünyaya anlatmaya yardım ettiği için teşekkür ederek yazara Kırım Tatar fesini hediye etti. Ayrıca yazar isteyenlerin kitaplarını imzaladı.

Daha sonra Kırım Tatar yönetmen Nariman Aliyev'in yönettiği ve başrolde Kırım Tatar  yönetmen ve oyuncu Ahtem Seyitablayev'in oynadığı "Eve" isimli film gösterimi yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.