SON DAKİKA
Hava Durumu

Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri ile tahıl koridorunu görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2023 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2023 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri ile tahıl koridorunu görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin son gelişmeler ele alındı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı görüşme hususunda, "Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede, Tahıl Koridoru Anlaşmasına ilişkin son gelişmeler ele alınmıştır" açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 günlük körfez ülkeleri turu öncesinde Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklama yaptı. Gündemdeki Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili değerlendirme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Diplomatik gayretlerimizi yoğunlaştırdık. Bugün yapılan açıklamaya rağmen, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Kendisi ile ağustos ayında ülkemizde bir araya geldiğimizde tüm bu hususları görüşme fırsatını da bulacağız. Seyahatten döner dönmez görüşmelerimizi yapacağız. İstanbul'da tahıl koridoru lie ilgili çalışmaları yürüten heyet var. Dışişleri Bakanım (Hakan Fidan) muhatabı ile görüşme yapacak. Bu görüşmeyle birlikte temenni ediyorum ki, süratle bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki bu arada ağustosu beklemeden Sayın Putin ile de bir telefon görüşmesiyle adımlarımızı atarız"

ZELENSKIY, TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI'NIN ÜÇ TARAFLI DEVAM ETMESİNİ ÖNERDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya'nın çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nın, üç taraflı devam etmesi için Birleşmiş Milletler ve Türkiye'ye mektup gönderdiğini söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, sosyal medya hesabından konuyla ilgili paylaşımda bulundu. Zelenskıy, anlaşma kapsamında 45 ülkeye yaklaşık 33 milyon ton tarım ürününün ihraç edildiği bilgisini paylaştı. Zelenskıy, "Bunun yüzde 60’ı Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Kenya, Etiyopya, Somali, Sudan başta olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerine gitti. Tarım ürünleri ayrıca Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Irak, Lübnan, Yemen'e gönderildi. Sevkiyatlarımız, Yemen ve Somali gibi ülkelerde farklı dine ve etnik kökene sahip insanların hayatının kurtarılmasını sağlıyor ve bu çok önemli. Bu insanlar hayatlarını sürdürme hakkına sahip" dedi.

"Hepimizin güvenliği ve Rusya’nın çılgınlığından korunmayı düşünmemiz gerekiyor. Ukrayna’nın gıda ürünleri, yaklaşık 400 milyon insanın temel güvencesidir" ifadelerini kullanan Zelenskıy şunları kaydetti:

"Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya’sız da çalışmaya devam edebilir ve etmelidir. Bu anlaşma geçerliliğini koruyor. Geriye kalan tek şey, bu anlaşmanın dikkatlice uygulanmasıdır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesini ve anlaşmanın üçlü formatta çalışmasını teklif eden mektuplar gönderdim. Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabilir"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.