SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'dan muhalif medyanın faaliyetlerini sınırlayacak yasa tasarısı

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rusya Devlet Dumasının muhalif medyanın uzun vadeli faaliyetlerini kısıtlayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.02.2024 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 21:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'dan muhalif medyanın faaliyetlerini sınırlayacak yasa tasarısı

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya Devlet Dumasının Rusya'nın muhalif medyasının uzun vadeli faaliyetlerini kısıtlayacak bir yasa tasarısı üzerinde düşündüğünü açıkladı. Enstitü tarafından yapılan incelemeye göre, Rusya Devlet Duması Rus hükûmetinin istenmeyen olarak nitelendirdiği kişilerin Rusya'ya girişini kısıtlayacak bir yasa tasarısı üzerinde düşünüyor.

YASA TASARISI SUNULDU

Uzmanlar, bunun muhalif medyayı sansürleme Rusya ile yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşları arasındaki bağları zayıflatma yönündeki uzun vadeli çabaların bir parçası olduğuna inanıyor. Rusya Devlet Duması Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkanı Vasily Piskarev, 12 Şubat tarihinde kurucuları veya katılımcılarının yabancı kuruluşlarla bağlantılı olması muhtemel yabancı kuruluşları belirlemesine olanak tanıyan bir yasa tasarısı sunduğunu duyurdu. Tasarıda, yabancıların ve vatansız kişilerin bu tür istenmeyen örgütlerin faaliyetlerine katılmaları halinde Rusya'ya girmelerine de yasak getirilmesi öngörülüyor.

RUSYA'DA YABANCI MEDYA YASAKLARLA KARŞI KARŞIYA

Uzmanlara göre, bu yasa tasarısı büyük olasılıkla ülke dışında bulunan Rus muhalif gazetecilerin ve Rusya departmanlara sahip yabancı medya kuruluşlarının Rusya'ya girmesini yasaklayacak ve bu gazetecilerin ülke içinde Rusça haber yapma olanaklarını sınırlayacak.

ISW tahminlerine göre Kremlin, Rusya'nın Mart 2024'teki başkanlık seçimleri öncesinde Rus bilgi alanı üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmaya ve muhalefeti bastırmaya çalışıyor; ancak bu yasa tasarısının uzun vadede Rusya'daki muhalif medya faaliyetlerini ciddi şekilde kısıtlaması muhtemel gözüküyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.