SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın zaferi Moskova tarafından sömürülen halkları da kurtarabilir

Tarihten günümüze Rus devletince sömürülen yerli halkların temsilcileri, 10. Post Rusya'nın Özgür Devletler Forumu kapsamında ABD ve müttefik ülkelere önemli bir çağrı yaptı. Toplantıda, işgalci Rusya'ya karşı mücadele eden Ukrayna'ya tüm toprakları işgalden kurtarılana kadar tam destek verilmesi yönünde karar alındı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 22:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 23:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın zaferi Moskova tarafından sömürülen halkları da kurtarabilir

Rusya tarafından yüzyıllardır sömürülen azınlık ve yerli halkların temsilcileri ABD ve müttefiklerine, Rusya’nın başlattığı "soykırım savaşına" karşı mücadelesinde Ukrayna'ya tam zaferi ve tüm toprakları işgalden kurtarılana kadar destekleme çağrısında bulundu.

ABD’nin başkenti Vaşington'da 16 Nisan 2024 tarihinde 10. Post Rusya'nın Özgür Devletler Forumu gerçekleşti. “Rusya’nın Dağılması ve Batı’nın Politikası” temalı forumun sonuç bildirgesinde, “Ukrayna'ya karşı yürütülen soykırım savaşında tam ve koşulsuz bir yenilgi yaşanmadan, sahte Rusya ‘Federasyonu’ topraklarında gerçek ve önemli değişikliklerin yapılması mümkün değildir.” denilerek Rus hâkimiyetindeki toprakların sömürgesizleştirilmesi ve emperyalizmden arındırılmasının ancak Ukrayna'nın tüm topraklarının Rus işgalinden kurtararak zafer kazandıktan sonra mümkün olabileceğini belirtildi.

Belgede, “Dolayısıyla, uluslararası hukuk, barış ve özgürlük için mücadele eden Ukrayna'ya askeri, mali, diplomatik, enformasyonel ve maddi olmak üzere her türlü yardım sadece tam olarak değil, aynı zamanda Moskova'nın militarizminin ve emperyal yayılmasına doğrudan katkıda bulunan bürokratik prosedürlerin neden olduğu gecikmeler ve kesintiler olmaksızın sağlanmalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

POST RUSYA'NIN ÖZGÜR DEVLETLER FORUMU

Rus sömürge yönetiminden kurtuluş yollarının tartışıldığı foruma Rus işgali altında bulunan 40'tan fazla yerli halkın temsilcisi katıldı.

Rusya Federasyonu'ndaki azınlık ile yerli halkların ulusal hareketleri ve muhalif aktivistlerini birleştiren Post Rusya'nın Özgür Devletler Forumu 2022 yılının ilkbaharında kuruldu. Forumun amacı modern Rusya’nın barışçıl ve şiddet içermeyen yollarla sömürgecilikten, emperyalizmden, faşizmden, askerileştirilmesinden ve nükleer silahlardan arındırılması olarak belirlendi. 17 Mart 2022’de Forum, Rusya’da istenmeyen örgüt olarak kabul edildi.

İlk toplantı ise Mayıs 2022'de Varşova'da düzenlendi. Ardından Çekya, İsveç, Belçika, ABD, Japonya, İngiltere, Fransa ve İtalya'da programalar gerçekleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.