SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan uluslararası topluma Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı

Ukrayna Parlamentosu, uluslararası topluma 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 21:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan uluslararası topluma Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısı

Ukrayna Parlamentosu, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 80. yıldönümü vesilesiyle kabul ettiği beyannamede yabancı ülke hükümetlerine ve parlamentolarına, uluslararası kuruluşlara seslenerek 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıma çağrısında bulundu.

Ukrayna Milletvekili Yaroslav Jeleznyak, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, belge için 317 milletvekilinin evet oyu kullandığını bildirdi.

Ukraynalı milletvekilleri, ortak ülkeler ve uluslararası örgütlerine Kırım Tatarlarının 1944'te Kırım'dan sürülmesini bir soykırım eylemi olarak tanımaya ve 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Anma Günü’nde yapılan anma törenlerine katılma çağrısı yaptı.

Bununla birlikte belgede, Rus işgali altındaki Kırım’ın üzerinde Ukrayna egemenliğinin yeniden sağlanmasına katkıda bulunma ve Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı saldırı suçuna ilişkin Özel Uluslararası Mahkemesinin kurulmasını destekleme çağrılarına yer verildi.

Dünya ülkeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sevastopol (Akyar) şehri dahil olmak üzere geçici olarak işgal altında bulunan Ukrayna topraklarındaki insan hakları durumu" başlıklı kararına destek vermeye davet eden parlamento, BM üyesi ve BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Rusya'dan, Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklama kararı başta olmak üzere Kırım Tatar halkının kendi temsil kurumlarını sürdürme hakkına yönelik yasa dışı kısıtlamaları kaldırmasını talep etmeye çağırdı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.

Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.