SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Kırım'da 18 Mayıs öncesinde "uyarı kağıtları" dağıtmaya başladı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, işgalin başladığından beri her yıl olduğu gibi bu yıl da, 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü öncesinde Kırım Tatarlarına “uyarı kağıtları” dağıtılmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Kırım'da 18 Mayıs öncesinde "uyarı kağıtları" dağıtmaya başladı

Rus işgal güçleri, Kırım’da her sene olduğu gibi bu sene de, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümünün kaydedildiği 18 Mayıs'ın öncesinde Kırım Tatar aktivistlere "izinsiz gösteri ve mitinglerin" yapılmaması konusunda uyarı kağıtları dağıtmaya başladı.

Kırım Dayanışması sivil teşkilâtı, işgalcilerin eylem düzenleme yasasının ihlal edilmesinin kabul edilemezliğine ilişkin uyarı kağıtlarını Kırım Tatar avukatlar Lilya Gemeci, Rüstem Kâmiler, Nazim Şeyhmambetov, Kırım Tatar aktivist Seytosman Karaliyev ve  Kırım Tatar aktivist, yurttaş gazeteci Lütfiye Zudiyeva’ya verdiğini bildirdi.

Seytosman Karaliyev’e verilen belgede onun “eylem organizatörü olduğu” ve kamu düzenini ihlal eden, aşırılıkçı faaliyetleri "ortadan kaldırmak için önlemler alması" gerektiği ileri sürüldü.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü.

Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

2019 yılında Letonya ve Litvanya, 2022’de ise Kanada 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce 18 Mayıs 1944 Sürgünü kurbanları Kırım’ın farklı yerleşim yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyordu ancak 2014’ten sonra işgalciler anma etkinliklerini yapılmasını yasakladı.

Ukrayna anakarası başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Kırım Tatarları her yıl 18 Mayıs’ta anma etkinlikleri düzenliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.