SON DAKİKA
Hava Durumu

Tamila Taşeva: Karadeniz Güvenlik Konferansı, Ukrayna’ya verilen desteğin işaretidir

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Uluslararası Kırım Platformu İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı'nın sonuçlarını QHA'ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 18:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 23:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tamila Taşeva: Karadeniz Güvenlik Konferansı, Ukrayna’ya verilen desteğin işaretidir

Ukrayna'nın girişimiyle, Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, 14-15 Nisan tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleşti. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, konferansın sonuçlarını Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Sofya'da düzenlenen Uluslararası Kırım Platformu İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı'nın ana sonucunun eylemler yoluyla Ukrayna'ya verilen desteğin gösterilmesi olduğunu belirten Taşeva, “Bu etkinliğin doğrudan kendisi ve etkinliğe 43 devlet ve 9 uluslararası örgüt temsilcisinin katılması, uluslararası toplumunun verdiği desteğin güçlü bir işaretidir." dedi.

Bununla birlikte konferansın bir tartışma platformu olarak da önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çeken Kırım Temsilcisi, “Uzman görüşleri de dahil olmak üzere görüş alışverişi ve çeşitli kuruluşlar ile bakanlıkların katılımı; tüm bunlar desteğin güçlendirilmesi, hedef ve önceliklerin belirlenmesi için temel oluşturduğu için büyük değer taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN KARADENİZ'DEKİ BAŞARILARI TAKDİR EDİLDİ

Ukrayna’nın Karadeniz’de elde ettiği başarıların konferansta ele alındığını belirten Taşeva, “Ukrayna'nın Karadeniz'deki durumu istikrara kavuşturma konusundaki başarısı hakkında çok şey duyduk. Burada önemli bir noktaya dikkat çekmekte fayda var; Ukrayna kendi filosuna sahip olmadığı halde Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun üçte birini devre dışı bırakmayı başardı. Ülkemizin bu başarısının iki bileşeni var; Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin cesareti ve becerileri ve Batılı ülkeler tarafından sağlanan silah ve destektir." açıklamasını yaptı.

Tamila Taşeva, konferansta Rus silahlı saldırganlığının küresel gıda güvenliği, Karadeniz bölgesindeki seyrüsefer serbestliği ve çevresel durum üzerindeki etkilerinin ele alındığını aktararak, “Karadeniz'in bir NATO, barış ve istikrar denizi haline gelmesi gerektiğinin vurgulanması önemliydi.” dedi.

RUS DONANMASI KARADENİZ'DEKİ GÜVENLİĞİ BALTALIYOR

Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zapryanov’un, Rus donanmasının Karadeniz’deki provokatif eylemleri nedeniyle Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinde güvenlikle ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurduğunu açıkladığını anımsatan Taşeva, “Çatışmalar Ukrayna'nın Bulgaristan ekonomik bölgesi üzerinden gıda ihracatını engelliyor. Deniz mayınları Karadeniz bölgesindeki ekonomik tedarik yollarını etkiliyor, bu mayınlar limanlar ve su altyapısı için tehlike oluşturuyor. Bizim de buna yanıt vermemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Taşeva, Birleşik Krallık Savunma Bakanının ortak ülkelerin Ukrayna’ya kendi filosunu inşa etmeye yardım etmesi gerektiğini ileri sürdüğünü ve deniz kuvvetleri koalisyonunun Ukrayna'nın gelecekte NATO kuvvetlerini tamamlayacak filosunu kurmasına yardımcı olacağını açıkladığını belirtti.

"ANA HEDEFİMİZ KARADENİZ'DEKİ RUS TEHDİDİNİ ZAYIFLATMAK"

Kırım Temsilcisi, tartışma ve müzakerelerin ardından ortakların, Karadeniz Güvenlik Konferansı'nın sadece görüş alışverişinde bulunmak için değil, aynı zamanda Ukrayna'yı desteklemek, Karadeniz bölgesi ve ötesinde güvenliği güçlendirmek için somut ve ortak güçlü adımlar geliştirmek için de etkili bir platform olmaya devam ettiği sonucuna vardıklarını aktardı.

Dünyanın Karadeniz bölgesinde güvenliği sağlamak için bir eylem planına sahip olup olmadığı sorusuna Taşeva, Ukrayna Barış Formülü'nün tartışılmasının konferansın kilit konularından biri olduğunu kaydederek, “Bu, müttefiklerimiz ve uluslararası toplum tarafından desteklenen, bölgede istikrarın sağlanmasına yönelik merkezi güvenlik vizyonudur. Ancak bu tek çözüm değil, özellikle ABD ve NATO kapsamlı bir Karadeniz stratejisi geliştirmek için çalışıyor. Güvenlik konusundaki ortak hedefimiz; Karadeniz'deki Rus tehdidini zayıflatmak ve gelecekte devam etmesini imkansız hale getirmektir.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.