SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan, Karadeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturdu

Rus donanmasının sivil gemilere yönelik provokatif eylemleri nedeniyle Bulgaristan, Karadeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturdu.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 11:44
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan, Karadeniz bölgesinin güvenliğiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturdu

Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, Rus Donanmasının Karadeniz’deki provokatif eylemleri nedeniyle Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinde güvenlikle ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurduğunu açıkladı.

Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansı, 14-15 Nisan tarihlerinde Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da gerçekleşti. Dün konferansta konuşan Bulgaristan Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, "Rusya'nın yasadışı ve gayrı meşru saldırganlığına karşı koyma çabalarında Ukrayna ve halkıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Sizi temin ederim ki Ukrayna'ya yardım, mevcut geçici hükümet döneminde de savunma politikamızın odak noktası olmaya devam edecektir." dedi.

Bulgaristan’ın NATO tüzüğüne ve stratejik ilkelerine bağlı olduğunu vurgulayan bakan, “Rusya kesinlikle kolektif güvenlik için bir tehdit oluşturuyor. Rus donanması ve Karadeniz'deki sivil gemilere yönelik provokatif eylemleri Bulgaristan için güvenlik riski oluşturuyor. Askeri operasyonlar, Bulgaristan ekonomik bölgesi üzerinden Ukrayna'ya gıda ihracatını engellemektedir. Deniz mayınları Karadeniz bölgesindeki ekonomik tedarik zincirlerini etkilemektedir. Bu tehdide karşı koymak NATO'nun çıkarınadır." değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan’ın Karadeniz bölgesinde güvenliğin geliştirilmesiyle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturduğunu belirten Zapryanov, “Bu nedenle Bulgaristan, Karadeniz bölgesinde güvenlikle ilgilenmek üzere bir çalışma grubu kurdu. Birlikte çalışmak ve bu güvenliği sağlamak bizim için bir önceliktir." dedi.

İKİNCİ KARADENİZ GÜVENLİK KONFERANSI

Ukrayna'nın girişimiyle Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansının açılışı 14 Nisan 2024 tarihinde, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yapıldı. 2 gün devam eden konferansta Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının, Karadeniz ve Azak Denizi bölgeleri ve ötesindeki güvenlik durumu üzerindeki etkisi analiz edildi, mevcut tehditlere yanıt verme stratejileri ve bölgesel güvenliğin geleceği tartışıldı. Ayrıca Ukrayna Barış Formülünün uygulanması konusu masaya yatırıldı.

Uluslararası Kırım Platformu çerçevesinde düzenlenen İkinci Karadeniz Güvenlik Konferansına, 42 ülke ve 8 uluslararası kuruluş temsilcileri katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.