SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tamila Taşeva

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tamila Taşeva haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tamila Taşeva haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışma sonuçlarını açıkladı Haber

Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi çalışma sonuçlarını açıkladı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Temsilciliği ile “Güçlü bir Ukrayna için Ortaklık" Vakfı tarafından Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de düzenlenen programda, Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi tarafından yürütülen faaliyetlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Etkinlikte konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, “Bir yıllık çalışmamız boyunca önemli sonuçlar elde ettik. Sadece bir yıl önce ‘bilişsel işgalden kurtarma’ terimi çok az biliniyordu ve neredeyse hiç kullanılmıyordu. Bugün bu yaklaşım giderek yaygınlaşıyor. Bilişsel işgalden kurtarılmasının temel yönlerini belirleyen bir dizi belge geliştirdik.” dedi. Taşeva yaptığı sunumda, Konsey çalışmalarının sonuçlarından, özellikle Konsey üyeleri tarafından geliştirilen belirli girişimlerden, Ukrayna halklarının millî kimliklerini korumaya yönelik çalışmalardan, dil politikasından, kültürel mirasın korunmasından ve etnik gruplar arası diyaloğun geliştirilmesinden bahsetti. Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi Bilgi Destek Departmanı Başkanı Evgeniy Bondarenko, “Tüm çalışmalarımız gerçek tarihi göstermek, çağdaş anlatılar inşa etmek üzerine. Öncelikle özgürlük duygusunu yeniden tesis etmek, haklarını kullanma olanağını sağlamak ve vatandaşlarımızın yeniden entegrasyon nasıl olacak yönündeki sorularını yanıtlamak gerekiyor.” şeklinde konuştu. Tanıtım sırasında katılımcılar ayrıca, Bilişsel İşgalden Kurtulma Stratejisi'nin hükûmet düzeyinde onaylanması gerektiğine dikkat çekerek Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu için yeni yasal düzenlemelerin geliştirilmesi ihtiyacından da bahsetti. Tamila Taşeva, “Toplumda büyük bir adalet talebi var ve bu da devletin hukuki düzenlemelerinde değişiklik yapılmasını gerektiriyor. Ukrayna, insanları yalnızca geçici olarak işgal edilen topraklarda yaşama gerçeğinden dolayı sorumlu tutma niyetinde değildir. Adil kararlar verebilmek için herkesin faaliyetleri bireysel olarak incelenecektir.” ifadelerini kullandı. KIRIM’IN BİLİŞSEL İŞGALDEN KURTARILMASI STRATEJİSİ Kırım'ın bilişsel olarak işgalden arındırılmasına yönelik strateji ve stratejinin 2024-2027'de uygulanmasına yönelik eylem planı 2022'te geliştirilmeye başlandı. Belgenin temeli, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan farklı mesleki alanlardan 22 Ukrain ve Kırım Tatar uzmanla isimsiz olarak yapılan görüşmelere dayanılarak geliştirildi. Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Kenti Temsilciliğine bağlı olarak faaliyet göstermekle birlikte; devlet ve kamu sektörünün temsilcileri, insan hakları aktivistleri, uzmanlar, bilim insanları ve medya çalışanlarından oluşuyor.

Tamila Taşeva'dan Polonya Dışişleri Bakanının Kırım önerisine tepki Haber

Tamila Taşeva'dan Polonya Dışişleri Bakanının Kırım önerisine tepki

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına verilmesi gerektiği konusundaki açıklamasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Taşeva söz konusu önerinin işgal altındaki Kırım’da yaşayan insanların haklarının koruması ve adaletin yeniden tesisi bakımından ciddi engeller oluşturabileceğini belirtti. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Şehri Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 2014 yılında gerçekleşen Kırım'ın yasa dışı işgalinin ardından Yarımada'nın sakinleri sistematik insan hakları ihlallerine, zulme ve baskıya maruz kaldı. Bu özellikle ayrımcılığa, yasa dışı gözaltılara, ifade ve din özgürlüğü ihlallerine maruz kalan Kırım Tatarları ve Ukraynalılar için geçerlidir. Rusya Federasyonu'nun uluslararası insani hukuku ihlal ederek vatandaşlarını Kırım topraklarına yerleştirmesi nedeniyle Yarımada’nın nüfusunun demografik bileşiminde kasıtlı bir değişiklik yaşanıyor. Kitlesel propaganda ve bilgi izolasyonu, gerçek durumu çarpıtmayı ve Ukrayna yanlısı duyguların her türlü tezahürünü bastırmayı amaçlıyor. Bu koşullar altında, bu tür öneriler adaletin yeniden tesisi ve Kırım sakinlerinin haklarının korunması önünde ciddi engeller yaratmaktadır.” Bu nedenle, 2014'ten bu yana yaşanan olaylar göz önüne alındığında, Kırım'ın gelecekteki kaderine ilişkin kişisel de olsa bu tür açıklamalara yer veren haberleri okumanın çok üzücü olduğunu vurgulayan Taşeva, “Özerk Kırım Cumhuriyeti ve Akyar şehri, uluslararası kabul görmüş sınırları dahilinde Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası ve öyle kalmaya da devam edecek. Kırım'ın himaye altına alınmasına veya yeni referandum yapılmasına ilişkin her türlü öneri, uluslararası hukuk ilkelerine aykırıdır ve Ukrayna'nın egemenliğine zarar vermektedir.” açıklamasında bulundu. Ukrayna'nın, ortakların Ukrayna'da barışı sağlamak ve bu kanlı savaşı durdurmak için seçenekler bulma çabalarını son derece takdir ettiğini belirten Kırım Temsilcisi, “Ancak, devletimizin liderleri tarafından, öncelikle de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından sıkça ifade edildiği gibi, barışın tek formülü ve bu savaşı sona erdirmek için dünyaya sunulan tek plan, Ukrayna’nın Barış Planı olmalıdır." dedi. "KIRIM, BM YETKİSİ ALTINA GİREBİLİR" Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, bu sene 20.'si düzenlenen Yalta Avrupa Starteji Forumu'ndaki konuşmasında Kırım'ın Birleşmiş Milletler (BM) yetkisi altına girmesini önerdi. Sikorski, "Kimlerin yasal olarak ikâmet ettiğini kontrol ettikten sonra adil bir referandum hazırlamak üzere Kırım'ı BM yetkisi altına alabiliriz ve oylamayı 20 yıl erteleyebiliriz." dedi.

Tamila Taşeva ile Nariman Celal, Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı ile görüştü Haber

Tamila Taşeva ile Nariman Celal, Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı ile görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ve yakın zamanda esir takası yoluyla Rus esaretinden kurtarılan  Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen ve Kanada’nın Kıyiv Büyükelçisi Natalka Cmoc ile bir araya geldi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, Tamila Taşeva ile Nariman Celal’in 21 Ağustos  2024 tarihinde Kanada’nın Kıyiv Büyükelçiliğini ziyaret ederek Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen ve Büyükelçi Natalka Cmoc ile görüştüğünü aktarıldı. Görüşmede Kırım Temsilcisi Taşeva, Kanada’ya Ukrayna’ya sağladığı çok yönlü destek için teşekkür ederek Kırım’daki mevcut durum hakkında bilgi verdi ve işgalci yönetiminin sistematik olarak insan haklarını ihlal ettiğine dikkat çekti. Ayrıca Taşeva, yarımadada yaşayan Ukrayna vatandaşlarının her gün çeşitli şekillerde işgalcilere karşı direniş gösterdiğini vurguladı. Ukrayna'nın tüm topraklarının yeniden entegrasyonu ve işgalden kurtarılması çabalarına verilen desteğin önemine dikkat çeken Taşeva, Ukrayna'nın şimdiden kurtarılan bölgelerde etkili bir şekilde uygulanacak yeniden entegrasyon çözümleri üzerinde çalıştığını kaydetti.

İşgalciler Kırım’da, “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla binden fazla kişi hakkında dava açtı Haber

İşgalciler Kırım’da, “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla binden fazla kişi hakkında dava açtı

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım’da Rus işgal yönetiminin “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla Ukrayna’ya destek veren binden fazla Kırım sakinine karşı dava açtığını bildirdi. Kıyiv’de bu yıl 7 defa düzenlenen geleneksel Kıyiv Buketi Sahnesi (Bouquet Kyiv Stage) Festivali kapsamında “Kırım. Siyasi ve Kültürel İhtiyaçlar” başlıklı tartışma paneli gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal katıldılar. Panelde konuşan Tamila Taşeva, “İşgalcilerin Kırım’ı yok etmeye çalışmasına rağmen o hayatta. Kırım’daki olayları takip ediyoruz. Bunlara Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamasıyla açılan düzmece davalar da dahil. Ukrayna bayrakları açtıkları, işgali kınadıkları, işgalcilere karşı direndikleri için binden fazla vatandaşımız hakkında bu suçlama çerçevesinde dava açıldı.Dolayısıyla Kırım hayatta ve geri dönüşümüzü bekliyor.” dedi. Kırım’ın Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar olmak üzere üç yerli halkın anavatanı olduğunu hatırlatan Taşeva, işgalci Rusya’nın Yarımada’yı bir askeri üsse dönüştürdüğünü ve oradan Ukrayna’daki yerleşim yerlerini bombaladığını kaydetti. Refat Çubarov yaptığı konuşmada Kırım’ın Kırım Tatar halkının vatanı ve Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkat çekti. KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna’nın egemen bir Avrupa devleti olmak istiyorsa Kırım'dan ve işgalin ilk gününden itibaren daha iyi bir yaşam ve özgürlük umudunu Ukrayna’nın Kırım üzerindeki kontrolünün yeniden sağlanmasına bağlayan insanlarından vazgeçemeyeceğini belirtti.

Taşeva: Kırım'daki askeri idareler sivil yönetime geçiş aşamasıdır Haber

Taşeva: Kırım'daki askeri idareler sivil yönetime geçiş aşamasıdır

Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması sonrasında devlet kurumlarının ve yerel özyönetim organlarının yeniden faaliyete başlamasını sağlayacak yasa tasarısı, Ukrayna Parlamentosuna sunuldu. Yasa ilk olarak Kırım’da askeri idarelerin kurulmasını öngörüyor. Konuyu değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’da askeri idarelerin kurulmasının geçici bir aşama olacağını aktardı. Taşeva, 13 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna televizyonuna açıklamalarda bulunarak, Rus işgalinden kurtarılan Kırım’da, devlet kurumlarının ve yerel özyönetim organlarının yeniden faaliyete geçmesini ele alan yasa tasarısının Ukrayna Parlamentosuna sunulduğunu açıkladı. Ukrayna Parlamentosunun ilgili yasaya destek vermesinin önemine dikkat çeken Taşeva, “Kırım Parlamentosunun yetkileri durduruldu, dolayısıyla Kırım Parlamentosu seçimlerini gerçekleştiremeyeceğiz. Bu yüzden tek seçenek önce askeri idarelerin oluşturulması ve daha sonra onların askeri-sivil idarelere geçmesidir. Ancak tabii ki, askeri idarelerin çalışmalarını koordine edecek tek bir idari kuruma da ihtiyacımız var. Bu yüzden cumhuriyet düzeyinde bir askeri yönetim kurumu olmalıdır.” dedi. YARIMADA'DA 10 ASKERİ İDARE KURULACAK Bununla birlikte Taşeva, işgalin sona ermesinden sonra etkili bir yönetim sistemi oluşturmak amacıyla Kırım’da Ukrayna’daki yeni idare sistemine uygun olarak 10 bölgesel askeri idarenin kurulmasının gerekliliğine de dikkat çekti. Kırım Temsilcisi, “Ukrayna milletvekillerinin; Bakanlar Kurulu, uzmanlar ve Kırım Temsilciliği tarafından hazırlanan bu yasa tasarısına destek vereceğini umuyorum. Daha sonra ise tüm altyapıyı hazırlabileyeceğiz. Böylece gerekli olduğu anda Ukrayna Cumhurbaşkanı ilgili askeri idareleri oluşturabilecek ve başkanlarını atayabilecektir.” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Bilgen ile Kırım Temsilcisi Taşeva arasında Kırım Platformu görüşmesi Haber

Büyükelçi Bilgen ile Kırım Temsilcisi Taşeva arasında Kırım Platformu görüşmesi

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen, 18 Haziran 2024 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ile görüştü. Görüşme, ekim ayında yapılacak Kırım Platformu Zirvesi'ne hazırlık aşamasında gerçekleşmesi dolayısıyla önem arz ediyor. Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği sayfasından yapılan açıklamada ikilinin bir araya geldiği duyuruldu. Açıklamada Bilgen ve Taşeva’nın Kırım Platformu Zirvesi hazırlıkları üzerine değerlendirme yaptığı belirtildi. Büyükelçi Bilgen bugün, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ile biraraya gelmiştir. Görüşmede, müteakip Kırım Platformu Zirvesi hazırlıkları ele alınmıştır. ???????????????????? pic.twitter.com/RRuKmLtoZo — Türkiye in Ukraine (@TCKievBE) June 18, 2024 KIRIM PLATFORMU ZİRVESİ'NİN HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR 2024 yılı ekim ayında Letonya'nın başkenti Riga'da Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi yapılacak. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva ve Kırım Platformu Destek Servisi Başkanı Maria Tomak, 12 Haziran 2024 tarihinde, Kırım Platformu Zirvesi hazırlıkları kapsamında  Letonya'nın Ukrayna Büyükelçisi Ilgvars Klava, Parlamento Başkanının Dışişleri Danışmanı Juris Pekalis, Parlamento Başkanının Stratejik Yönetim Danışmanı Edgars Pudzis ve Letonya'nın Ukrayna Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı Madara Silina ile Kıyiv'de bir araya gelmişti.  KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.