SON DAKİKA
Hava Durumu

Kraliyet'ten Ukrayna'ya kritik ziyaret

Edinburgh Düşesi Sophie Helen bugün Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya ziyaret gerçekleştirdi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekûn saldırılar sonrası Ukrayna'yı ilk ziyaret eden Kraliyet üyesi olan Düşes, başkent Kıyiv'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve eşi Olena Zelenska ile görüştü.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kraliyet'ten Ukrayna'ya kritik ziyaret

Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın Edinburgh Düşesi Sophie Helen 30 Nisan 2024 tarihinde Rus saldırıları altındaki Ukrayna'yı ziyaret etti. Rusya'nın başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminin ardından ilk kez Ukrayna'yı ziyaret eden Kraliyet, Rus saldırılarından etkilenen Ukraynalılarla görüştü.

DÜŞES HELEN, CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY VE FİRST LADY ZELENSKA İLE GÖRÜŞTÜ

Düşes Sophie Helen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve eşi Olena Zelenska ile bugün bir araya geldi. İşgalci Rusya'nın saldırganlığından etkilenen Ukraynalılar hakkında bilgi alan Düşes, ayrıca Ukraynalı kadın ve çocukların durumunu First Lady Zelenska ile konuştu. 

BİRLEŞİK KRALLIK UKRAYNALI ÇOCUKLARIN GERİ GÖNDERİLMESİ İÇİN KOALİSYONA KATILDI

Ziyarete ilişkin açıklama yapan Zelenska, Birleşik Krallık'ın Rusya'ya kaçırılan Ukraynalı çocukların geri gönderilmesi için koalisyona katılıdığını aktararak, "Adaleti sağlamak için omuz omuza durmalıyız. Kraliyet Ailesinin sözleri çok önemlidir. Birlikte duruyor ve mücadele ediyoruz" dedi.

Buckingham Sarayından verilen bilgiye göre 59 yaşındaki Düşes Helen, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, "Kadınların ve kız çocuklarının, etkilenme biçimleri ve savaş silahı olarak kullanılma biçimleri söz konusu olduğunda insanî maliyet açısından en yüksek bedeli ödedikleri doğrudur. Tecavüz (İşgalci Rus askerlerin Ukraynalı kadınlara yönelik savaş suçu) aşağılamak ve yok etmek için kullanılıyor ve bunun olmasını önlemek için daha iyi çalışmalıyız" ifadelerini kullandı. 

DÜŞES İRPİN'İ ZİYARET ETTİ

Helen, işgalci Rusya'nın Ukrayna'nın Buça ve İrpin kentindeki katliamına dikkat çektiği konuşmasında, hayatını kaybeden Ukraynalıları saygıyla andıklarını söyledi. Rusya, 31 Mart 2022'de işgal ettiği Buça ve İrpin kentinden çekilirken savunmasız sivilleri katletmişti. 

Düşes, Rus saldırılarından etkilenen İrpin'i de aynı gün içinde ziyaret etti. Düşes Helen, İrpin Belediye Başkanı Oleksandr Markuşin ve Ukraynalı sivillerle görüştü. On binlerce Ukraynalının kentten tahliye edilmesi hakkında bilgi alan Düşes, "Birleşik Krallık'ta, orada bir yuva bulan pek çok harika Ukraynalıyla tanıştım. Onların kalpleri burada atıyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.