SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in Hollanda'daki gizli polis birimleri deşifre oldu

Çin'in Hollanda'daki gizli polis birimleri deşifre oldu

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2022 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2022 12:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in Hollanda'daki gizli polis birimleri deşifre oldu

Çin rejimi, Hollanda'da en az iki yasa dışı "polis karakolu" kurmakla suçlanıyor. Hollanda hükumeti, sözde diplomatik hizmetler sunmayı vaat eden bu birimlerin, Avrupa'daki Çinli muhalifleri susturmak için kullanıldığına dair kanıtlar buldu. Hollanda Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, illegal polis merkezlerinin yasa dışı olduğunu ve buna karşı işlem başlatacaklarını açıkladı.

Hollanda hükümeti, Çin güvenlik birimlerinin 2018'den bu yana ülkede yasa dışı ve gizli en az iki üs kurduğu ve bunları denizaşırı muhalifleri takip etmek ve baskı altında tutmak için kullandığı yönündeki haberleri soruşturduğunu duyurdu. İlk merkezin 2018’de Amsterdam’da diğerinin de Rotterdam'da açıldığı ve Çin polisinin muhaliflere gözdağı vermek için buraları üs olarak kullandığı kaydedildi. Görünüşte Çin vatandaşlarının ehliyet yenileme ve medeni durum değişikliği gibi bahanelerle kurulan merkezlerin, aslında perde arkasında Hollanda'da yaşayan ve Pekin'i eleştiren Çinlilerle temas kurduğu, izlendiği ve tehdit etmek için de kullanıldığı vurgulandı. 

HOLLANDA, İDDİALARI ARAŞTIRACAK

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, söz konusu Çin polis merkezlerinin tamamen "hukuksuz" olduğunun altını çizdi ve iddiaları araştırıp soruşturma açılacağını kaydetti. Açıklamada, "Burada tam olarak ne yaptıklarını araştırıyoruz ve daha sonra uygun önlemleri alacağız." ifadesine yer verildi. Başka devletlerin topraklarındaki Çin polis birimleri, Çin karşıtı muhaliflere saklanacak hiçbir yer bırakmıyor. Hollanda hükumeti tarafından sığınma hakkı verilen Çin karşıtı muhalifler, Çin rejimini eleştirenlerin korunmasını ve Hollanda'da Hollanda yasalarının geçerli olmasını talep ediyor.

21 ÜLKEDE 54'DEN FAZLA ÇİN'İN İLLEGAL POLİS MERKEZİ TESPİT EDİLDİ

Hollanda’da başlayan Çin rejiminin yasa dışı polis merkezlerini soruşturması, İspanya merkezli insan hakları örgütü olan Safeguard Defenders’in yaptığı açıklama ve yayımladığı raporla başladı. Örgüt, Çin'in iki eyaletinden kamu güvenlik bürolarının, 5 kıtada ve 21 ülkede 54 "denizaşırı polis servis merkezi" kurduğunu tespit etti. Bunların çoğu Avrupa'da yer alıyor. Merkezlerin, dokuzu İspanya'da, dördü İtalya'da, İngiltere'de ve Londra'da iki “Denizaşırı polis servis merkezi" kurduğunu bildirdi. Çin rejiminin denizaşırı polis birimlerinin Doğu Türkistanlı, Tibetli, Tayvanlı veya Hong Konglu aktivistleri hedef aldığına dair henüz somut bir kanıt olmadığı, ancak Çin’de tehdit altındaki grupların bu merkezlerin ana hedefi olduğu ifade edildi.

Pasaport yenileme veya vize talepleri gibi hizmetler genellikle bir elçilik veya konsolosluk tarafından gerçekleştiriliyor. Bu konuda Hollanda hem de Çin'in imzacısı olduğu Viyana Sözleşmesi'nde belirtildiği gibi diplomatik kurallar geçerli oluyor. Çin rejimi tarafından yönetildiği gerekçesi ile suçlandığı karakollar gibi polis karakolları, ulusal yargı yetkilerini ve iç hukuk tarafından sağlanan korumaları atlatarak ev sahibi ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.