SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in illegal polis birimleri dünyayı tehdit ediyor: Türkiye dahil birçok ülkede var!

Çin'in illegal polis birimleri dünyayı tehdit ediyor: Birçok ülkede var!

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2022 20:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2022 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in illegal polis birimleri dünyayı tehdit ediyor: Türkiye dahil birçok ülkede var!

Çin rejimi, yurtdışındaki Çin karşıtı zanlıları yakalayıp geri götürmek amacıyla birçok ülkede yasa dışı polis birimleri kurdu. Esasında bu illegal örgütlerin yurt dışındaki Çinli sivil toplum kuruluşları, Çinli çevrimiçi gazeteleri ve Çin'e çalışan Asya restoranlardan oluştuğu tespit edildi.

Çin rejimi, yurtdışındaki “Çin karşıtı zanlıları” yargılamak için polis sistemleri ağı kurdu. İspanya merkezli İnsan Hakları Örgütü olan Safeguard Defenders’in yaptığı açıklamasına göre, bu polis sistemine ait 30 ülkede 54 merkez belirlendi. Örgütün direktörü Peter Dahlin, gerçek polis kontrol noktaları sayısının bildirilen rakamdan beş kat daha fazla olabileceğini belirtti.

Çin devlet medyasında yayımlayan son verilerde ise bu bir yıl içinde Çin ve yurtdışında suçlara karıştığından şüphelenilen 230 bin kişinin Çin’e dönmeye “ikna edildiğini” bildirdi. Öte yandan Çin rejimi, Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülkeden vatandaşlarını geri çağırdığını belirtti.

ÇİN'İN YASA DIŞI POLİS BİRİMLERİ DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR

Çin rejimine çalışan bu polis merkezleri, yurtdışındaki Çinli sivil toplum kuruluşları, Çinliler tarafından işletilen Çin destekli çevrimiçi gazeteleri ve Çin'e çalışan Asya restoranları ile iş birliği yaptığı tespit edildi. Safeguard Defenders Tanıtım Başkanı Laura Harif, yurtdışında yabancılara konsolosluk hizmetleri vermek adına kurulan bu "polis hizmet noktalarının" asıl amacının, "şüphelileri tespit etmek, korkutmak ve Çin'e geri götürmek için çeşitli yasa dışı faaliyetler planlamak” olduğunu söyledi.

“ÇİNLİ İLLEGAL ÖRGÜTLER, ÜLKELERİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KARŞI FAALİYET YÜRÜTÜYOR“

Örgütün açıklamasında, Çin rejiminin yurtdışındaki Çin karşıtı siyasi aktivistleri ve muhalifleri hedef aldığı, Çin güvenlik kurumlarının bu konuda cezai yetki alanlarının ötesinde hareket ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin Komünist Parti ve güvenlik kurumları, yurtdışında kurdukları bu polis merkezleri ve ağları ile bulunduğu devletlerin ikili polis ve yargı iş birliği mekanizmalarını aşarak, hukukun üstünlüğünü ve diğer ülkelerin toprak bütünlüğünü ciddi şekilde ihlal ettiği vurgulandı.

ÇİN’DE TEHDİT ALTINDA BULUNAN GRUPLAR DA YURTDIŞINDA DA TEHLİKEDE

Özgür Asya muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanıtım Başkanı Laura Harif, Çin rejiminin denizaşırı polis birimlerinin Doğu Türkistanlı, Tibetli, Tayvanlı veya Hong Konglu aktivistleri hedef aldığına dair henüz somut bir kanıt olmadığını, ancak Çin’de tehdit altındaki grupların bu merkezlerin ana hedefleri olduğunu ifade etti. Laura ayrıca “Tüm demokratik kurumları, Çin rejimi tarafından tehdit altında olan grup üyelerinin kendilerini güvende hissetmeleri için yeterli raporlama ve koruma mekanizmalarını devreye sokmaya çağırıyoruz” dedi.

İSPANYA VE İRLANDA HAREKETE GEÇTİ

İspanyol medyası El Correo, Çin ve İspanya’da dokuz yasa dışı polis merkezi kurduğunu ve İspanya İçişleri Bakanlığının bu durumu araştırmaya başladığını bildirdi. Ayrıca The Irish Times gazetesi, İrlanda'nın Dublin şehrindeki yasa dışı bir Çin polis merkezinin İrlanda hükümetinin dikkatini çektiğini ve Dışişleri Bakanı Simon Coveney bu konuda Çin büyükelçiliği ile “görüşmelerin devam ettiğini” ve Adalet Bakanı Helen McEntee, “Yabancı polis karakollarının ülkede güvenlik faaliyetleri yürütmesi imkansız” açıklamasını yaptı.

ÇİN TÜRKİYE DE DAHİL OLMAK ÜZERE BİR ÇOK ÜLKEDEN VATANDAŞLARINI GERİ ÇAĞIRIYOR

Örgütün açıklamasında ayrıca, Çin rejimi, Kasım 2021’den beri birkaç kez, vatandaşlarının “ciddi telekom ve internet suçları olan” Türkiye, Kamboçya, BAE, Filipinler, Tayland, Myanmar, Laos, Malezya ve Endonezya gibi 9 ülkeden, “kesin zorunluluk” veya “acil neden” bulunmadığı durumda en kısa sürede geri dönmelerini isteyen bildirimler yayımladığını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.