SON DAKİKA
Hava Durumu

Hablemitoğlu suikastı zanlısı firari Nuri Gökhan Bozkır yakalandı

Tarihçi, yazar Necip Hablemitoğlu'nun katil zanlısı, 2015 yılında IŞİD'e bomba yapımında kullanılan infilaklı fitil sevkiyatını bizzat yürüten ve 27 Mayıs 2023'te tutuklanan Nuri Gökhan Bozkır firar etmişti. Bozkır, bugün yapılan operasyonda kıskıvrak yakalandı.

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2024 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2024 23:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hablemitoğlu suikastı zanlısı firari Nuri Gökhan Bozkır yakalandı

2002'de evinin önünde sır bir suikasta kurban giden Kırım Tatar kökenli araştırmacı, tarihçi, yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun kırmızı bültenle aranan katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonuyla Ocak 2022'de Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilmişti. O tarihten bu yana kendisinden bir haber alınamıyordu. Bugün, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün ortak operasyonunda suikastın katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır yakalandı.

Şüpheli Bozkır'ın "terör örgütlerine silah sağlama" ve "tasarlayarak adam öldürme" suçlarından UYAP arama kaydı bulunduğu öğrenildi.

KATİL ZANLISI NURİ GÖKHAN BOZKIR YAKALANDI

19 Mayıs 2022'de tahliye edilen Bozkır'a 27 Mayıs'taki Soğan TIR'ları davasından tutuklama kararı verilmişti. O tarihten itibaren Bozkır firar etmişti. Bozkır'ın avukatı Hacer Ural, Soğan TIR'ları davasına itirazlarının reddedildiğini belirtti. Bozkır'ın cezaevinde olup olmadığı sorusuna ise Avukat Ural'dan "Bilmiyorum" yanıtı geldi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü operasyon hakkında şu ifadeleri kullandı:

“18.12.2002 tarihinde Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi olayının şüphelilerinden, ‘terör örgütlerine silah sağlama’ ve ‘tasarlayarak adam öldürme’ suçlarından UYAP aranma kaydı bulunan Nuri Gökhan Bozkır, 02.01.2024 tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen operasyon sonucu yakalanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

SOĞAN TIR'LARI DAVASI

Şanlıurfa Akçakale’de 8 Eylül 2015 tarihinde IŞİD'e bomba yapımında kullanılan infilaklı fitil taşıyan TIR'da soğan kamufulajı kullanıldı. Söz konusu TIR ile ilgili açılan davaya "Soğan TIR'ları davası" adı verildi. 9 şüpheli hakkında Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce IŞİD'e silah sağlama, örgüt üyeliği, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi suçlarından dava açılmıştı. 

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma sonucunda 2016 yılında açılan dava 27 Mayıs 2023'te karara bağlandı. Katil zanlısı Bozkır'a davadan 21 yıl 9 ay hapis cezası verildi.  Kararda, patlayıcıların yalnızca Suriye'ye değil, İran, Ankara ve İstanbul'a sevk edileceği tespit edildi. Ayrıca kararda, Bozkır'ın kendisini emekli binbaşı olarak tanıtarak, sevkiyatı bizzat yönettiği belirtildi.  

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Kırım Tatar kökenli araştırmacı, yazar ve akademisyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Türkiye, uzun yıllar bu suikastı konuştu. Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, Orta Avrupa ve Balkanlarda Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında eserler kaleme alıyor, çalışma hayatına ilişkin kitap ve makalelere de imza atıyordu.

Diğer yandan Necip Hablemitoğlu’nun dikkatleri üzerine çekmesine neden olan şey Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) sözde “cemaat” olarak anıldığı yıllarda bu terör yapısına yönelik araştırmalarını ve tespitlerini paylaşması olmuştu. Hablemitoğlu, o günkü adıyla “Gülen cemaati”nin devletin içine sızarak kritik kadroları tuttuğu konusunda sık sık uyarılarda bulunuyordu. Hablemitoğlu, hayatını kaybettikten sonra yayımlanan “Köstebek” adlı kitabında, FETÖ’nün silahlı örgüt halini almaya başladığını deşifre etmiş ve “Fetullahçılar” olarak tanımlamıştı.

Ayrıca Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun suikaste uğradığı tarihten tam 17 yıl sonra katil zanlılarından birinin Ukrayna’da yakalandığına dair haberler çıktı. Ancak QHA ise bu haberi 11 Temmuz 2019 tarihinde duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.