SON DAKİKA
Hava Durumu

Hacettepe Üniversitesi: Sinovac aşısının etkililik oranını yüzde 83.5

Hacettepe Üniversitesi: Sinovac aşısının etkililik oranını yüzde 83.5

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 03.03.2021 13:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hacettepe Üniversitesi: Sinovac aşısının etkililik oranını yüzde 83.5

Türkiye'nin test çalışmaları yaptığı Çin aşısı Sinovac ile ilgili faz-3 deneyleri sonuçlandı. Hacettepe Üniversitesi, Sinovac aşısının etkililik oranını yüzde 83.5 olarak açıkladı. Çin aşısına dair dünyadaki bir çok ülkesinde deney çalışmaları yapıldı ancak ülkelerden gelen çelişkili veriler, aşıya olan güveninin sorgulanmasına yol açtı.

Çin aşısı Sinovac'ın faz 3 deney sonuçları, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova tarafından bugün Sıhhiye Yerleşkesi'nde duyuruldu. Hacettepe Üniversitesinden yapılan açıklamada, ''Faz 3 sonuçlarına göre, Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5; hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100.'' denildi.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN GELEN ÇELİŞKİLİ VERİLER, SINOVAC'IN SORGULANMASINA YOL AÇIYOR

Sinovac aşısının ön deney çalışmaları kapsamında Türkiye daha önce de yüzde 90 oranında başarılı olduğu sonucuna varmıştı. Çin aşısına ilişkin, dünyada bir çok ülkede çalışma yapıldı. Brezilya aynı aşının etkinlik düzeyi için yüzde 50'lere kadar düşürmüştü. Ayrıca, Brezilya raporun verilerini üç kez ertelemiş ve tekrar tekrar test sonuçlarını derlemişti.

Sinovac aşısı DSÖ SINOVAC'I HENÜZ ONAYLAMADI

Türkiye'nin acil kullanım onayı verdiği Sinovac aşısı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından herhangi bir onay almadı.

Türkiye, Çin aşısı Coronavac aşısının halka hızlı bir şekilde erişimi için Acil Kullanım Onayı verdi. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, laboratuvar incelemelerinin tamamlandığını ve aşıya onay çıktığını belirtti. Brezilyalı araştırmacılar, dün Coronavac aşısının etkinlik oranını yüzde 50.38 olarak açıklamıştı.

Çin aşısının ilk partisi 3 milyon doz olarak, 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye geldi ve 14 Ocak 2021’de sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı.  Çin’den getirilen Sinovac aşısının, ikinci sevkiyatının ilk bölümü ise, 25 Ocak 2021 tarihinde Türkiye’ye ulaştı. Sevkiyatın ilk bölümü olan 6,5 milyon doz aşıyı taşıyan uçak İstanbul Havalimanına indi. Türkiye'de ilk aşılama çalışması, 14 Ocak'ta ikinci doz aşı çalışması ise 10 Şubat 2021'de başlamıştı.

Sinovac aşısı
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.