SON DAKİKA
Hava Durumu

Miraç Kandili bugün idrak edilecek

İslâm dininin son peygamberi Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen, Recep ayının 27. gününe denk gelen Miraç Kandili bu gece karşılanacak.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Miraç Kandili bugün idrak edilecek

İslam aleminin önemli günlerinden kabul edilen Miraç Kandili bu gece idrak edilecek. Miraç Kandili, 12 Ocak'ta başlayan "üç aylar"ın ilki olan Recep ayının 27. gecesine denk geliyor. İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?

İslamiyet’te kutsal kabul edilen 5 kandilden birisi Miraç'tır. Miraç Kandili hicri takvime göre Recep ayının 27. gecesi idrak edilen bir gündür. Arapça Mirac kelimesinden ortaya çıkan Miraç’ın kelime anlamı ise yükselme veya göğe çıkma olarak ifade edilir. Bu kandil Miraç Gecesi olarak da isimlendirilir.

Miraç Gecesi’nin kutsal kabul edilmesi nedeniyle Recep ayının 27. gecesine ulaşıldığında Müslümanlar tarafından geceyi idrak etmek için çeşitli ibadetler yapılır. Böylelikle günahlardan arınma ve Yaradan’a yakın olma gibi amaçlar edinilir.

MİRAÇ GECESİNDE NE OLDU?

Miraç Gecesi’nin Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilmesinin nedeni geçmişte yaşanan olaylardır. Miraç Gecesi’nde İslâm’ın son peygamberi Hz. Muhammed (SAV) göğe yükselmişti. Peygamberin göğe yükselmesi Yüce Allah’ın emriyle ve dört büyük melekten biri olan Hz. Cebrail’in eşliğinde gerçekleşmişti.

Allah tarafından Hz. Muhammed’e (SAV) sunulan Miraç iki aşamada gerçekleşmişti. Bu aşamaların ilkine İsra ikincisine de Miraç ismi verilir. Emir geldiğinde Peygamber Efendimiz Mescid-i Haram’dan Burak isimli bir binekle Kudüs topraklarında bulunan Mescid-i Aksa’ya götürülmüştü. Mescid-i Aksa’ya götürülmesinin ardından ise yine Burak’la Allah huzuruna göğe çıkarılmıştı.

MİRAÇ GECESİ ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Hz. Muhammed (sav)’in Allah huzuruna yükselişini ifade etmesi nedeniyle Miraç Gecesi önemli bir gecedir. Göğe yükselme anlamında olan Miraç’ın Müslümanlar tarafından önemli kabul edilmesinin en önemli nedeni bu gecede verilen müjdelerdir.

Peygamber Allah huzuruna ulaştığında kendisine verilen müjdelerden ilki 5 vakit namazın farz kılınmasıydı. Miraç’ın gerçekleşmesinin ardından Müslümanlar namazlarını 5 vakit olarak kılmaya başlamışlardı. Bu mübarek gecede namaz dışında Bakara Suresi’nde bulunan son 2 ayet indirilmiş ve Müslümanlara cennet müjdelenmişti. Cennet müjdesinde ise Allah’a şirk koşmamak şartıyla olduğu bildirilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.