SON DAKİKA
Hava Durumu

Yalçın Topçu, 1960 Darbesi'nin ardından idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı andı

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Kırım Tatarı Türk siyasetçi ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı andı.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2023 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yalçın Topçu, 1960 Darbesi'nin ardından idam edilen Menderes, Zorlu ve Polatkan'ı andı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gerçekleşmiş ilk askerî darbe olan 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından Yassıada'da yapılan yargılamalarda, eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Kırım Tatarı Türk siyasetçi ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın hakkında idam kararları alındı. Celal Bayar'ın cezası yaş haddi nedeniyle ömür boyu hapse çevrilirken, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de sabaha karşı, Adnan Menderes ise İmralı Adası'nda 17 Eylül 1961'de idam edildi.

İDAM KARARLARI

Yassıada'daki yargılamalar, 14 Ekim 1960'ta başlayıp 15 Eylül 1961 tarihinde karara bağlandı. 19 dosyada toplanan davalar, "anayasayı ihlal" davasıyla birleştirilerek, 592 sanıktan 288'i için idam istendi. Kararı açıklayan Yüksek Adalet Divanı, 15 sanığı idam cezasına çarptırdı. Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın hakkında oy birliğiyle idam kararları alındı. Celal Bayar hakkındaki karar, yaş haddi nedeniyle müebbet hapis cezasına çevrildi.

Eski bakan, eski milletvekilleri, Tahkikat Komisyonu üyeleri, İstanbul Valisi ile İstanbul Belediye Başkanı'nın da bulunduğu 31 sanık hakkında ise müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan 92 kişiye 20 yıl ile 6 yıl arasında ağır hapis, 94 kişiye 5 yıl ağır hapis cezası verildi. Diğer sanıkların bazıları da kısa süreli hapis cezaları aldı ve bazıları da beraat etti.

CELAL BAYAR'IN İDAMI, YAŞ HADDİNDEN DOLAYI AFFEDİLDİ

Birçok yabancı ülke lideri, idamların durdurulması için Cemal Gürsel başkanlığındaki Milli Birlik Komitesine defalarca çağrıda bulundu. Bunun üzerine Komite, Celal Bayar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu dışındakilerin idam cezasını affetti. Celal Bayar'ın cezası, yaş haddi nedeniyle ömür boyu hapse çevrildi.

YASSIADA YARGILAMALARI VE İDAMA GİDEN SÜREÇ

Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de sabaha karşı, o gün başarısız bir intihar girişiminde bulunan Adnan Menderes ise İmralı Adası'nda 17 Eylül 1961'de sağlık muayenesini yapan doktor heyetinden sağlam raporu alındıktan sonra idam edildi.

YALÇIN TOPÇU 1960 DARBESİ'NİN İDAMA GÖTÜRDÜĞÜ İSİMLERİ ANDI

Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından Yassıada'da idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Kırım Tatarı Türk siyasetçi ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı andı. Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"16-17-18 EYLÜL…
 
Bizim kuşak için EYLÜL, kolumuzu, kanadımızı kıran hüzünlerin ve acıların yaşandığı aynı zamanda ise değişik tarih dilimlerinde ülkemizde ve gönül coğrafyamızdaki kıymetlerimizin şehadetle kucaklaşarak veya emrihak vaki olması sebebiyle hakka yürüdükleri aydır.
 
İşgalci Faşist İtalyan güçlerinin sözde mahkemesi tarafından 16 Eylül 1931’de şehid edilen inancın, imanın, vatan sevgisi ve hürriyet direnişin timsali Çöl Aslanı Ömer Muhtar’ı!


 
Yakın tarihimizin utanç sayfası, 27 Mayıs 1960 darbesini yapan cuntanın, Yassıada’daki ‘YARGILAMA’sı ile 16 Eylül 1961
de şehid edilen Milli İradenin Bakanları Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ı!
 
17 Eylül 1961
de aynı cuntanın mahkemesince şehid edilen, iktidarı döneminde gerçekleştirdiği ‘beyaz devrim’ ile milletini çarıktan ve kara sabandan kurtaran, 27 Mayısın efsanevi mazlumu Başvekil Adnan Menderes’i!
 
Şehadetlerinin seneyi devriyelerinde tüm şehidlerimizle birlikte!
 
18 Eylül 1988
de aramızdan ayrılan, İranlı olduğu kadar Kafkasyalı; Kafkasyalı olduğu kadar Azerbaycanlı, Azerbaycanlı olduğu kadar Türkiyeli, Türkiyeli olduğu kadar da Avrupalı ve aynı zamanda bıraktığı eserlerle de bütün insanlık için önemli bir şahsiyet olan;
 
“Bed-güman değilem Allah kerimdir,
Turan hayalimdir, etim, derimdir,
Böyyük Asya nece olsa benimdir,
Gurt yuvalarına tilki dolar mı?
Ayıdan, Moskof'tan yoldaş olar mı?”
diyen İran vatandaşı, Büyük Türk Şairi Şehriyar'ı!

Saygı rahmet ve şükranla anıyoruz.

16-17-18 Eylülde Hakk’a yürüyen, vatanı ve milleti için canını feda edenlerimiz ile her şarta, herkese rağmen, Türk’ün birliği için yazan ve konuşan münevverlerimizin, makamları ali, mekanları cennet olsun İNŞALLAH.
 
Aziz ruhları için El-Fatiha."

HASAN POLATKAN KİMDİR?

1950-60 yılları arasında 10 yıl süreyle Maliye Bakanlığı yapan Hasan Polatkan, 27 Mayıs darbesi sonrası Yassıada'da Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idama mahkum edildi. Kırım Tatarı Türk siyasetçi ve maliyeci Hasan Polatkan 1915 yılında Eskişehir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir'de tamamladı.

1936 yılında Siyasal Bilgiler Okulunu (bugün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) bitirdi. Mayıs 1950 ile Aralık 1950 arasında kısa bir dönem Türkiye Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı görevine getirildi. 1950-1960 yılları arasında ise Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı görevinde bulundu. 27 Mayıs Darbesi'nin ardından başlatılan Yassıada Yargılamaları sonrası Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte İmralı adasında idam edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.