SON DAKİKA
Hava Durumu

AB'den Rus enerji sektörüne “Siemens” yaptırımı

AB, Rusya'nın işgal ettiği Kırım'a Siemens doğalgaz türbinlerini aktarması sebebiyle yeni yaptırım kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2017 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2017 10:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den Rus enerji sektörüne “Siemens” yaptırımı

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Alman şirketi Siemens'ten satın aldığı doğalgaz türbinlerini işgal ettiği Kırım'da kullandığının ortaya çıkması üzerine yeni yaptırım kararı aldı.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit edici eylemlerde bulundukları gerekçesiyle aralarında Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Andrey Çerezov'un da yer aldığı  Alman endüstri devi Siemens’in ürettiği doğalgaz türbinlerini Rusya’nın işgal ettiği Kırım’a gönderdikleri tespit edilen 3 kişi ile 3 şirkete yaptırım getirildi.

AB'den 4 Ağustos günü yapılan ve Kırım ve Sivastopol’e enerji sektörü gibi alanlarda ekipman sağlanmasının yasak olduğu anımsatılan açıklamada, yaptırım uygulanan şirket ve şahısların mal varlıklarının dondurulacağı ve AB'ye giriş yasağı konulacağı belirtildi.

Yaptırım listesine eklenen üç ismin, Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Andrey Çerezov, Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ve Alman Siemens şirketiyle ortaklık yapan Rus Technopromexport şirketinin genel müdürünün olduğu belirtildi.

AB'den yapılan açıklamada yaptırım kararına, "Rusya'nın söz konusu doğalgaz türbinleriyle Kırım yarımadasında Ukrayna'dan bağımsız bir enerji tedarik sistemi kurmak istediği ve bunun Kırım'ı tamamen Ukrayna'dan ayırmak hedefiyle yapıldığı" gerekçesi gösterildi.

Rusya, 2014’te Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı işgal etti etmişti. O dönemden bu yana Kırım, AB yaptırım listesinde yer alıyor. Bu yaptırım kararlarına Avrupalı şirketler de uymakla yükümlü. Kırım'ın ilhak edilmesinden bu yana AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırım listesine 153 şahıs ve 40 şirket girdi.

Moskova'dan yaptırım kararına tepki

Yaptırım listesine yeni isimlerin eklenmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, AB'nin kararına tepki gösterilerek, "Berlin tarafından ön ayak olunan bu adımı, düşmanca ve dayanaksız olarak değerlendiriyoruz" denildi.

AB'nin yeni yaptırım kararının bir karşılığı olacağına dikkat çekilen açıklamada, "bu kararın ve başta Alman Siemens şirketi olmak üzere Rusya'daki diğer Alman ve Avrupalı şirketlerin olası ekonomik kayıplarının sorumluluğunun tamamen AB'de ve Alman hükümetinde" olduğu belirtildi.

ilindiği gibi 5 Temmuz tarihinde Reuters haber ajansı kendi kaynaklarına dayanarak Rusya’nın işgal edilen Kırım’a yaptırımlara rağmen Siemens gaz türbinleri gönderdiğini bildirdi.

Türbinler Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketinde üretildi. Mart ayında Alman şirketi, türbinlerin Taman elektrik santraline getirildiğini söyledi, ama Reuters’in kaynaklarına göre Akyar’da (Sivastopol) bulunan iki gaz türbini, yerli elektrik santrali için kullanılacaktı.

Ardından Alman Siemens şirketinin, Moskova Arbitraj Mahkemesi'ne başvurarak Tehtopromeksport şirketi ve Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketi aleyhine dava açtığı bildirildi.

Akabinde ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketinin yüzde 65’ine ve İnteravtomatika şirketinin yüzde 46’sına sahip olan Siemens’in Rusya ile ortak şirketlerinden ayrılmayı düşündüğü açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.