SON DAKİKA
Hava Durumu

AB, Kırım’ın işgali için konulan yaptırımları uzattı

Avrupa Birliği, Kırım’ın işgal edilmesinden dolayı uygulanan bireysel yaptırımları yarım yıl daha uzattı.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2017 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2017 14:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB, Kırım’ın işgali için konulan yaptırımları uzattı

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, bugün 6 Eylül tarihinde yapılan toplantıda Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısı nedeniyle belirli kişilere ve şirketlere uygulanan yaptırımların uzatılması konusunu inceledi. AB büyükelçileri, yaptırımların yarım yıl daha uzatılmasına karar verdi.
 
Gazeteci Rikard Jozwiak, kişisel Twitter sayfasında yaptığı açıklamada, “Büyükelçiler 149 Rusya Federasyonu yetkilisi ve ayrılıkçının, 38 şirketin hesaplarının dondurulması, ayrıca vize yasaklarının uzatılması kararını kabul etti” diye kaydetti.
 
AB’nin yaptırım listesine Rusya’nın yeni ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov’un dahil edildiği belirtildi. Bununla birlikte daha önce AB’nin yaptırım listesine dahil edilebileceği duyurulan işgal edilen Kırım’da faaliyet gösteren sözde Kırım Deniz Limanları şirketinin listede yer alıp almadığı henüz bilinmiyor. 



158969



AB büyükelçilerinin ilgili kararı daha Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.




 
Poroşenko: "İşgalcinin yükü çekilmez hale gelmeli"
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, AB Büyükelçilerinin Kırım’ın yasa dışı işgali dolayısıyla uygulanan yaptırımları uzatmasını olumlu karşıladı.
 
Kişisel Twitter sayfasında açıklama yapan Petro Poroşenko, “AB Büyükelçilerinin Kırım’ın işgalinden dolayı Rusya’ya karşı yaptırımları yarım yıl uzatması ve genişletmesini olumlu karşılıyorum. “Kırım bizim”in (işgalcilerin Kırım’ın işgali için propaganda olarak kullandığı ifade) yükü, Ukrayna’nın yarımada üzerinde egemenliği tamamen tesis edilene dek çekilmez hale gelmeli” diye kaydetti.
 
Bilindiği gibi 13 Mart tarihinde Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ihlali dolayısıyla Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Kırım temsilcilerine yönelik uygulanan bireysel yaptırımları 6 ay, 15 Eylül tarihine kadar uzattı.
 
Daha sonra Karadağ, Arnavutluk, Norveç ve Ukrayna Avrupa Birliği'nin, Ukrayna topraklarının işgal edilmesi nedeniyle 150 kişi ve 37 şirkete yönelik uyguladığı bireysel yaptırımlarının uzatma kararına katıldı.
 
Avrupa Birliği, Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı işgal ettikten ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırdıktan sonra Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. AB’nin bireysel yaptırım listesinde yer alanlar arasında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Kırım Rus yönetiminin kurduğu sözde Parlamento’nun Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım'ın Rusya'ya ilhakıyla sonuçlanan olaylarda önemli rol oynayan Kırım Başbakanı’nın eski Yardımcısı Rustam Temirgaliyev, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Cumhurbaşkanı Danışmanı Sergey Glazyev, TV sunucusu Dmitriy Kiselyov'un olduğu biliniyor.
 
Toplam olarak yaptırım listesinde 153 kişi ve 40 şirket bulunuyordu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.