SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD Rusya'dan uranyum ithalatını yasakladı

ABD Senatosu, 30 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 08:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD Rusya'dan uranyum ithalatını yasakladı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2024 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn saldırı ve işgal girişiminde, Rus saldırganlığını sekteye uğratmak amacıyla yeni bir karar alındı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, dün akşam saatlerinde oy birliği ile Rus uranyumunun ithalatını yasaklayan yasayı onayladı.

YASA, 90 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Elektrik üreten ticari nükleer reaktörlere güç sağlamak için kullanılan uranyumun Rusya'dan tedarik edilmesini yasaklayan kanun, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalandıktan 90 gün sonra yürürlüğe girecek.

Tasarı ayrıca daha önce yerli uranyum işleme sektörünün geliştirilmesi için tahsis edilen 2,7 milyar doların kullanılmasını da mümkün kılacak.

Söz konusu mevzuat, elektrik üretmek için uranyuma ihtiyaç duyan yerli nükleer reaktörlerin arzına ilişkin endişeler olması halinde feragat hükümlerini de içeriyor.

ABD, Rusya'nın yayılmacı emellerle 2022 yılı Şubat ayında başlattığı savaşın akabinde Rus petrol ithalatını yasaklamış ve ham petrol ve petrol ürünlerinin bazı ihracatlarına fiyat sınırlaması da getirmişti.

RUS URANYUMU, ABD'NİN URANYUM ENERJİSİNİN YÜZDE 12'SİNİ OLUŞTURUYOR

ABD Enerji Bilgi İdaresinin istatistiklerine göre, ABD nükleer enerji santralleri 2022 yılında uranyumlarının yaklaşık yüzde 12'sini Rusya'dan ithal etti.

Senato Enerji Komitesi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi olan ABD Senatörü John Barrasso, konuya ilişkin yaptığı yaptığı açıklamada ABD'nin Wyoming eyaletinde Rusya'dan ithal edilen uranyumun yerini alacak uranyumun bulunduğunu belirterek, "biz bunu kullanmaya hazırız" dedi.

KANUN TEMSİLCİLER MECLİSİNDE DE KABUL EDİLMİŞTİ

ABD Başkanı Biden'ın da imzalanması beklenen, nükleer enerji için Rusya'dan uranyum ithalatını yasaklayan yasa tasarısı, 2023 yılı Aralık ayında ABD Kongresi Temsilciler Meclisi tarafından hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelerin uzlaşısıyla kabul edilmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.