SON DAKİKA
Hava Durumu

AKPM'den Rusya ve Belarus'taki savaş karşıtlarına daha fazla destek çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, bugün gerçekleştirdiği oturumunda Rusya ve Belarus'taki savaş karşıtı protestoculara daha fazla destek çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 22:12
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 22:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AKPM'den Rusya ve Belarus'taki savaş karşıtlarına daha fazla destek çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 17 Nisan 2024 tarihinde, Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2024 tarihinden bu yana yürütülen topyekûn saldırı ve işgal girişimi devam ederken Rusya ve Belarus'ta muhalefete yönelik uygulanan "ağır zulüm" ve baskıyı kınadı.

Avrupa'daki Siyasi Mahkumlar Genel Raportörü ve İzlanda Milletvekili Thorhildur Sunna Aevarsdottir tarafından hazırlanan rapora dayanarak bir karar kabul eden AKPM, Rusya ve Belarus'ta "siyasi tutukluların sayısındaki önemli artışa" ve temel özgürlüklerin bastırılmasına dikkat çekti.

AKPM'DEN SİYASİ MAHKUMLARIN SERBEST BIRAKILMASINI SAĞLAMAK İÇİN ÇAĞRI

Söz konusu bu durum nedeniyle Meclis, Rusya Federasyonu ve Belarus'a "savaş karşıtı duruşları nedeniyle hedef alınan kişilere yönelik tehdit, gözdağı ve kovuşturmalara son vermeleri" ve bu kişilerin derhal serbest bırakılmalarını sağlamaları çağrısında bulundu. İnsan hakları ihlallerine ilişkin endişelerini vurgulayan parlamenterler, tutukluların tıbbi bakım ve hukuki temsile erişimi de dahil olmak üzere uluslararası standartlara uyulmasını talep etti.

Rusya ve Belarus'taki savaş karşıtı hareketlerin "sistematik zulme" rağmen devam eden faaliyetlerini vurgulayan AKPM, Avrupa Konseyi üyesi ve gözlemci devletlere, savaş karşıtı hareketlerin devam eden çalışmalarını kamuoyu önünde vurgulamaları ve onlara daha fazla destek sağlamaları çağrısında bulundu.

AKPM kararında ayrıca, üye ve gözlemci devletleri, sürgündeki Rus medya kuruluşlarının çalışmalarını kolaylaştırmak da dahil olmak üzere Kremlin'in bilgi ablukasını kırarak Rus halkına bilgi sağlamak için daha fazla adım atmaya davet etti.

Savaşa karşı çıkanların karşı karşıya kaldığı "vahim koşulları" vurgulayan Meclis, üye ve gözlemci devletlere, mahkum takası da dahil olmak üzere "Rusya Federasyonu ve Belarus'taki siyasi mahkumların serbest bırakılmasını sağlamak için diplomatik çabalar sarf etmeleri" çağrısında bulundu.

AKPM ayrıca, yasal girişlerin kolaylaştırılması, sosyo-ekonomik yardım sağlanması ve siyasi amaçlı iade taleplerinin reddedilmesi de dahil olmak üzere zulümden kaçan bireylere destek verilmesi davetinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.