SON DAKİKA
Hava Durumu

Aksyonov'un uçuk iddiası: "Ukrayna elektriğini istemiyoruz"

İşgal edilen Kırım’ım sözde Başbakanı Sergey Aksyonov, Ukrayna’dan gelen elektriğin kullanılmayacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2015 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2015 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Aksyonov'un uçuk iddiası: "Ukrayna elektriğini istemiyoruz"

İşgalci Rus hükümeti, Ukrayna’dan gelen elektriğe ihtiyaç olmadığını ileri sürdü.

Krıminform’un verdiği bilgilere göre Sergey Aksyonov, Herson Bölgesi yönetimi ve abluka eylemcileri arasında anlaşarak Titan hattının devreye sokulmasına izin verilmesini yorumlarken, “Biz çoktan Ukrayna mallarından vazgeçtik. 6 ay önce inşaat malzemeleri durduruldu, 3 ay önce gıda ve su da en başta kesilmişti. Elektrik enerji alımı bizi Ukrayna’ya bağlayan son şeydi. Şu anda Ukrayna’ya bağlı değiliz ve yeniden bağlanmaya hiç niyetimiz yok” dedi.

Ayrıca iddiasına göre birçok kişinin artık elektrik de dahil Ukrayna mallarından vazgeçmek istediğini, Rusya’dan gelen enerji köprüsüne ve Kırım’da yapılacak elektrik santallerine umut bağladıklarını söyledi. Bununla birlikte Kırım'daki enerji krizini ve insanların günlerce elektriksiz kalmasına ilişkin bir açıklama yapamadı. Kırım Rus yönetiminin propagandası adına ileri sürülen bu iddiaların geçersizliğini Kırım'da benzin istasyonlarındaki kuyrukların çürütmesinin yanı sıra, Aksyonov neden sadece Rus askeri binalarının ve Putin'in olduğu reklam panolarının aydınlatılmasına olanak sağladığını da açıklayamadı. Nitekim Rusya Enerji Bakanlığı'nın yaptığı açıklama tam tersi oldu.

Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı'nın açıklaması

Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna’dan 104MW ‘lık elektrik akımı  verilmeye başladı.  İşgal edilen Kırım’daki tüm tüketicilerine elektrik veriliyor. Rusya Enerji Bakanlığı açıklamasında “8 Aralık 01.37’de 220MW’ık Kahovka-Titan elektrik hattı devreye girdi. Sabah saat 07.00’daki duruma göre elektrik tam hacimli olarak tüketicilere ulaştırılıyor.” deniliyor. Ukrayna’dan 104 MW’lık  elektrik  akımı gelirken Aksyonov'un kendisiyle çelişen açıklamalarda bulunması bu şekilde kayıtlara geçti.

21 Kasım tarihinde Ukrayna’nın Herson bölgesinde elektrik direklerinin patlatılması neticesinde, işgal edilen Kırım elektriksiz kaldı. 2 Aralık'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’dan işgal edilen Kırım’a elektrik sağlayacak hattın ilk ayağının açılışını yaptı. Hat üç gün çalıştıktan sonra arıza yaptı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.