SON DAKİKA
Hava Durumu

Alman siyasetçiden Kırım’ın işgali konusunu “dondurma” teklifi

Alman liberal parti lideri Lindner, Putin’in “yüzünü kaybetmeden” politikasını değiştirme imkanına sahip olması gerektiği fikrini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2017 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2017 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Alman siyasetçiden Kırım’ın işgali konusunu “dondurma” teklifi

Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, Rusya ile diğer konularda ilerleme kaydetmek için Kırım’ın Rusya taragından işgali konusunun bir süreliğine “dondurulması” gerektiğini savundu.

Funke Mediengruppe’ye konuşan Alman siyasetçi, “Tabudan söz ederken, korkarım öncelikle Kırım’ı uzun vadeli geçici durum olarak değerlendirmek lazım. Rusya tarafından ilhak edilen Ukrayna’nın yarımadası etrafındaki meseleyi diğer alanlarda ilerleme kaydetmek için “dondurmak” lazım” diye konuştu.

Rusya ile yakınlaşmaktan yana tutum sergileyen Lindner, Putin’in “yüzünü kaybetmeden” siyasetini değiştirme imkanına sahip olması gerektiği fikrini dile getirdi.

Bunun yanı sıra Rusya’ya yönelik yaptırımların ancak Minsk Anlaşmaları’nın tam olarak yerine getirilmesinden sonra kaldırışmasının mümkün olacağına katılmayan Alman siyasetçi, “Olumlu geçici ilerlemeleri de takdir etmek lazım” dedi.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.