SON DAKİKA
Hava Durumu

Ankara'da Nogay Türkleri belgesel gösterimi ve Arslanbek Sultanbekov konseri gerçekleştirildi

Gazi Üniversitesi, TRT Avaz ve Nogay Türkleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Altınorda'dan Anadolu'ya Nogay Türkleri Belgeseli ve Arslanbek Sultanbekov Konseri” etkinliği 16 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 20:26
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2024 10:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ankara'da Nogay Türkleri belgesel gösterimi ve Arslanbek Sultanbekov konseri gerçekleştirildi

Türkiye'nin başkneti Ankara'da binlerce yıllık zengin bir kültüre sahip olan Türk dünyasının bağlarının güçlenmesi adına önemli bir etkinlik gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi, TRT Avaz ve Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği iş birliğiyle, 16 Nisan 2024 tarihinde, Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu'nda “Altınorda'dan Anadolu'ya Nogay Türkleri Belgeseli ve Arslanbek Sultanbekov Konseri” programı düzenlendi.

Etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

"KIRIM'IN İŞGALİNİ HER PLATFORMDA DİLLENDİREN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DIR"

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu gerçekleştirdi. Topçu konuşmasında, Türk dünyasının en ücra köşelerinin bile tanınması gerektiğini kaydetti.

Türk devlet hayatının son 22 yılındaki Türk ve İslam dünyasıyla alakalı çalışmaların son derece önemli olduğunu vurgulayan Topçu, "TİKA'mız, TRT Avaz'ımız; bütün kurumlarımızla dört bir taraftayız. Işte bugün Gazze'de yaşanan soykırım, Doğu Türkistan'da yaşanan zulüm ve Kırım'da yaşanan Kırım'ın ilhak ve işgalini; bu zulmü kabul etmeyen ve bunu her platformda en yüksek sesle dillendiren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Türk boyunun bu asil evlatları, tarihin her döneminde çok ciddi zulümlerle karşı karşıya kalmışlardır." şeklinde konuştu.

Kendisinin de 93 Harbi sonrasında Türkiye'ye gelen Ahıska muhaciri bir ailenin çocuğu olduğunu anımsatan Yalçın Topçu, aile büyüklerinin sık sık, "Yavrum, bu Rus'un bize yaptığını kimse yapmadı" dediğini söyledi.

"SENİ MUSTAFA AGA'YA SÖYLEYEĞİM"

Organizasyon ve belgeselde emeği geçen akademisyenlere, Gazi Üniversitesi Rektörüne, TRT Avaz çalışanlarına ve Nogay Türkleri Derneği Başkanı teşekkür eden Topçu, program kapsamında konser veren Arslanbek Sultanbekov'a da bir latifede bulundu. Topçu konuşmasında Sultanbekov'a hitaben, "Bir türlü karar vermiyor Tatar olmaya. Halbuki söylüyorum; 'Bak seni Mustafa Aga'ya söyleyeceğim' diyorum. Tatar ol bitsin bu iş." dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk dünyası ile yakından ilgilendiğini belirten Topçu, bu vesileyle Türkiye’nin Türk dünyası ile bağını sürdürmeye devam ettiğini vurguladı. Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir gururla idrak ettiğimizin altını çizen Topçu, "Türkiye devleti ve milletiyle; asırlardır yaşadıkları baskı, zulüm ve soykırıma rağmen Türklüklerini ve kültürlerini kaybetmeyen,Türkiye dışında yaşayan,Türk Ailesinin asil ve kahraman evlatları Nogay kardeşleriyle her alandaki dayanışmasını sürdürmektedir. Bu vesileyle soykırım ve sürgünlerde şehit olan Nogay Türklerini saygı ve rahmetle anıyor,aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, sizleri tekrar saygıyla selamlıyorum." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

"ÇOK EMEK HARCANMIŞ GÜZEL BİR BELGESEL ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise Nogay Türklerinin, 18. ve 19. yüzyıldaki zorunlu göçlerle Anadolu’ya gelerek yerleşen, asıl yurtları Kuzey Kafkasya olan bir Kıpçak-Türk boyu olduğunu dile getirdi.

“Geçen yıl Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile Nogay Türkleri ve Nogay Türkçesi üzerine çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Dilek Ergönenç hocalarımız, Nogay Türklerinin daha iyi tanınmasını amaçlayan bir BAP Projesi teklifi ile bize geldiklerinde bunu memnuniyetle kabul ettik.” diyen  Prof. Dr. Bayındır konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün görüyoruz ki, 'Altınorda’dan Anadolu’ya Nogay Türkleri' konulu BAP projesi başarıyla sonuçlanmıştır ve çok emek harcanmış güzel bir belgesel ortaya çıkmıştır. Projede çalışan bütün hocalarımızı buradan kutluyoruz. Disiplinlerarası bir çalışma olan proje, tam bir iş birliği içinde gerçekleştirilmiştir. Projeye TRT Avaz ile bir sivil toplum kuruluşu olan Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği çok katkı sağlamıştır, kendilerine buradan Gazi Üniversitesi olarak çok teşekkür ediyoruz. Bugünkü programda, belgeselin yanı sıra Nogay Türklerini sadece Türkiye’de değil, bütün Türk dünyasında temsil eden Nogay sanatçı Arslanbek Sultanbekov da bir konser verecek. Bu vesileyle programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

"KANATLI DİŞİ KURDUN YER ALDIĞI BAYRAĞINIZIN GÖLGESİNDE BAĞIMSIZ YAŞAYIN DİLERİZ"

Açılışta konuşan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ise, “2023 yılının Ocak ayında Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Ergönenç ve Gençlik ve Spor Derneği Üyesi Beşir Orak TÜRKDAM’a geldiler. Ziyaret sona erdiğinde Nogay Türklerinin tarih boyunca yaşadıkları sorunlar ve Nogay kültürü üzerine bir proje gerçekleştirilmesine karar verdik” dedi.

Prof. Dr. Çakmakoğlu Kuru, konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

“Amatör bir ruhla ama büyük bir samimiyetle hazırladığımız belgeselde nacizane emeği geçenler olarak bizler de terk etmek, sürülmek zorunda kaldığınız, soykırıma uğradığınız ata yurdunuzda yakınlarda birgün üzerinde kanatlı dişi kurdun yer aldığı gök renkli bayrağınızın gölgesinde huzurla bağımsız yaşayın dileriz.”

"NOGAY TÜRKLERİ GELENEKLERİ OLAN KÖKLÜ BİR HALKTIR"

Açılışta konuşan Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Dilek Ergönenç ise, Nogay Türklerinin baskılara maruz kalıp, göç etmeye zorlandığını söyledi. Nogay tarihinin kanla yazıldığını ifade eden Prof. Dr. Ergönenç, gerçekleştirilen proje ile Nogay Türklerini tanıtmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Projenin Gazi Üniversitesi tarafından desteklendiğini kaydeden Prof. Dr. Ergönenç, projenin saha çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Çekimlerin Nogay köylerinde yapıldığının üzerinde duran Ergönenç, belgeselin ve projenin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Açılışta son sözü alan Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk ise, Nogay Türklerinin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Nogay Türklerinin her zaman Türkiye Cumhuriyetinin yanında yer aldığına işaret eden Aktürk, “Nogay Türkleri gelenekleri olan köklü bir halktır” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının akabinde Sanat Yönetmenliğini Öğr. Gör. Büşra Arslan'ın, seslendirme ve görüntü düzenlemesini Dr. Öğr. Üyesi Adem Öcal'ın gerçekleştirdiği Altınorda'dan Anadolu'ya Nogay Türkleri belgeselinin ilk gösterimi yapıldı. Belgesel gösterimi sonrası Arslanbek Sultanbekov sahne alarak, eserlerini seslendirdi.

Konser sonrası Prof. Dr. Abbas Ketizmen’in özel hazırladığı tablo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına başdanışmanı Yalçın Topçu tarafından Arslanbek Sultanbekov’a hediye edildi.

Program plaket takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.