SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Konseyi üyeliğine adım atan Kosova, Almanya'dan destek istedi

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede Kosova'nın Avrupa Konseyine üyelik süreci için destek talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Konseyi üyeliğine adım atan Kosova, Almanya'dan destek istedi

Avrupa Konseyi üyeliği sürecine adım atan Kosova, Almanya'dan destek istedi. Kosova Başbakanı Albin Kurti 29 Nisan 2024 tarihinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkenin Avrupa Konseyi üyelik başvurusuna ilişkin destek talep etti.

Kosova Cumhuriyeti Başbakanlığından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ilişki ve Avrupa Konseyi sürecinin ele alındığı kaydedildi. Başbakan Kurti'nin görüşmede, çoğunlukta olmayan toplulukların hakları ve haklarının korunması, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda Avrupa’nın en gelişmiş çerçevesine sahip olan Kosova'nın Avrupa Konseyine kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. 

KOSOVA'NIN AVRUPA KONSEYİNE ÜYELİK SÜRECİ

2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı işgal girişimi başlatan Rusya'nın Avrupa Konseyinden çıkarılmasının ardından 12 Mayıs 2022'de üyelik başvurusunda bulundu. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kosova'nın Konsey'e “ön koşulsuz” tam üye olabilmesini tavsiye eden raporu 16 Nisan 2024 tarihinde onaylamıştı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından Kosova'nın Avrupa Konseyine üye olması için yapılacak oylamanın mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.