SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avrupa ülkeleri Kırım’la ticaretini sürdürüyor

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) bir takım Avrupa Birliği şirketlerinin Rus işgali altındaki Kırım’la ticaret durumlarını araştırdı.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2016 16:19
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2016 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa ülkeleri Kırım’la ticaretini sürdürüyor

Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle uygulanan uluslararası yaptırımlara rağmen bazı Avrupalı şirketler işgal edilen yarımada ile ticareti sürdürmeye devam ediyorlar.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) raporuna göre, son iki sene içinde Kırım limanlarına Avrupa Birliği (AB) bayrağı altında 24 gemi, AB’de kaydedilmiş 43 gemi ve 22 AB’li şirketlere veya AB vatandaşlarına ait gemi girdi.

Raporda ayrıca işgal edilen Kırım’a Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen Lübnan, Türkiye ve diğer ülkelerin gemilerinin girdiği bildirildi.

Bununla birlikte Ukrayna hükümetinin yarımadanın işgalinden sonra hiçbir yabancı gemiye Kırım limanlarına giriş yapmak için izin vermediği kaydedildi.

Örnek olarak OCCRP, Alman Krey Schiffahrts GmbH şirketine ait olan ve Temmuz 2014’te Kerç’e giren  “Südkap” gemiyi gösteriyor. Krey Schiffahrts GmbH İcra Müdürü  Daniel Grensemann konuyla ilgili yorum yapmak istemedi.

Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinden sonra Ukrayna Devlet Deniz ve Nehir Ulaştırma Müfettişliği, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Kezlev, Kerç, Akyar, Kefe ve Yalta’daki limanları uluslararası trafiğe kapattı. Ardından Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da bulunan Sivastopol, Kezlev (Yevpatoriya), Yalta, Kefe (Feodosiya) ve Kerç limanlarını, yabancı gemilere açık limanlar listesinden çıkardı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin tanınmamasına ilişkin bildiriyi kabul etmesinden sonra, ulaştırma şirketlerinin, işgal edilen yarımadaya uçak veya gemi seferi düzenlemesi yasaklandı. Uluslararası normlar ve Ukrayna mevzuatı gereğince, söz konusu normların ihlal edilmesi durumunda, ulaştırma aracına el koyma ve şirkete uluslararası sefer düzenleme yasağı gibi ciddi yaptırımlar uygulanabilir.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.