SON DAKİKA
Hava Durumu

Bakanlar Kurulu’ndan Rusya’ya yaptırım uyarısı

Ukrayna, Rusya’nın Adalet Divanı kararlarını yerine getirmemesinden dolayı aleyhine yaptırım uygulanmasını isteyecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2017 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2017 10:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bakanlar Kurulu’ndan Rusya’ya yaptırım uyarısı

Ukrayna, yakın aylarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Uluslararası Adalet Divanı’nın ara kararlarını yerine getirmemesinden dolayı Rusya’ya karşı yaptırım uygulanması inisiyatifinde bulunacak.
 
Konuyla ilgili gazetecilere açıklama yapan Ukrayna Adalet Bakanı Pavlo Petrenko, “Rusya’nın ara kararları yerine getirmeyeceğini düşünüyorum. Rusya Kırım Tatar Milli Meclisi’nin hukuki statüsünü yeniden tesis etmezse ve Ukrain ve Kırım Tatarlarına baskı uygulamaya son vermekle ilgili ara kararın başka hükümlerini yerine getirmezse Genel Kurul’da Rusya’ya karşı ilgili yaptırımların uygulanmasını isteyeceğiz” diye kaydetti.



154873



Günümüzde davanın esas olarak incelenmesi için açıklamaların verilmesi sürecinin başladığını bildiren Pavlo Petrenko, “Bu süreç gelecek yılın başında tamamlanacak. O tarihe kadar BM Uluslararası Adalet Divanı’nın ilgili belgeleri BM Genel Kurulu’na göndermesi için dilekçe verilmesinin ve eş zamanlı olarak kendimizin bu konuyu BM Genel Kurulu’nda masaya yatırmamızın mantıklı olacağını düşünüyorum” diye devam etti.
 
BM Uluslararası Adalet Divanı’nın uzun zaman dilimleri çerçevesinde çalıştığından dolayı bu konunun gerçekleştirilmesi için aylar gerekeceğini ifade eden Petrenko, “Şimdi yaz, tatil zamanı ve bu konu güncel değil. Bundan dolayı ya sonbahar ya da önümüzdeki yılın başı söz konusu” dedi.
 
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı, 19 Nisan tarihinde Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’na karşı açtığı dava çerçevesinde ilk kararını açıkladı. Adalet Divanı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da ulusal azınlıkları koruma amaçlı Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'yi ihlal ettiğinden dolayı Rusya’ya karşı sınırlayıcı tedbir uygulanmasını onayladı.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını açıklayan hakim Ronny Abraham, Rusya’yı, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanması dahil Kırım Tatarları'na karşı sınırlamalardan kaçınmaya mecbur tuttu. Mahkeme kararını okuyan Ronny Abraham, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yenilenmesi dahil olmak üzere Kırım Tatarları'na yönelik çıkarların temsil edilmesine ilişkin sınırlamalardan kaçınılsın. Ukraince eğitim verilmesi sağlansın.” diye kaydetti.
 
Ancak Rusya, Adalet Divanı’nın kararını kendine göre yorumlayarak kararda Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetleri yasağının kaldırılması talebinin olmadığını ileri sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.