SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baskılar yüzünden Kırım’da Ukraynalı kalmayacak

Kiev’de düzenlenen Dünya Ukrainler Forumu’nun Kırım’ın İşgaline Son Verilmesi Konusu İle İlgili Kararı ve Kırım’daki Ukrainlerin Asimilasyon Tehditleri konulu yuvarlak masa toplantısında işgalci yönetimin Ukrainlere karşı takibatı ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2016 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2016 19:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Baskılar yüzünden Kırım’da Ukraynalı kalmayacak

Kiev’de bugün 31 Ağustos tarihinde “Dünya Ukrainler Forumu’nun Kırım’ın İşgaline Son Verilmesi Konusu İle İlgili Kararı ve Kırım’daki Ukrainlerin Asimilasyon Tehditleri” konulu yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Toplantı sırasında Kırım’ın işgalci yönetimin Ukrainlere karşı takibatı ve Ukraynalı kuruluşların kapatılması ve adlarının değiştirilmesi ile ilgili konular ele alındı.
 
QHA muhabirinin bildirdiğine göre, toplantıya katılanlar arasında yer alan “Tavriya İnsani Platform” teşkilatı koordinatörü Andrey İvanetsk, “6. Dünya Ukrainler Forumu’na Kırım’da 16 kişilik heyet gelmesi gerekiyordu ve Kırım’ın işgalci yönetimi ilk kez Nikolay Semena’nın bu foruma katılmasını engelledi. Günümüzde bu daha önce emsali olmayan bir durum. Çünkü Kırım heyetinin bu forumu açması gerekiyordu” diye anlattı.
 
Ukrayna’daki savaşın Kırım nedeniyle başladığı ve sadece Kırım’ın Ukrayna’ya yeniden entegrasyonundan sonra sona ereceğini ifade eden İvanets, zamanında Ukrayna’nın en büyük silah cephanesini teslim ettiği ülkenin Ukrayna’ya saldırdığını belirterek bunun karşılığında Rusya’nın Ukrayna’ya ilişkisi olan her şeyi yok ettiğini kaydetti.
 
İvanets, “Kırım üzerinde kontrolü geri almak, sadece Ukrayna’nın görevi olmadığını, dünyanın görevi olduğunu anlıyoruz. Bu sadece bizim ülkeye karşı saldırı değil, bu dünyanın 3. en büyün silah deposunu saldırgana gönüllü olarak teslim ettiği ülkeye karşı saldırı. Ve en önemli sorunlardan biri, Kırım’da etnik Ukrainlerin hakları ile ilgili durum. İki yıl içinde Kırım’daki Ukrain kültür, eğitim faaliyetleri ve medya alanları yok edildi. Etnik Ukrainlere baskı uygulanıyor. Bunlar, Kırım’da Ukrainlerin varlığını tehdit altına sokuyor. Bunun dışında Ukrainlerin asimilasyonu gerçekleştiriliyor” dedi.
 
Kırım heyetinin Dünya Ukrainler Forumu’na katılması engellendiği konusunda uluslararası toplum anı sıra Ukrayna yönetimi, sivil toplum ve Ukrain diasporalarına başvurduklarını bildiren Andrey İvanetsk, şöyle devam etti: “Rusya’nın eylemlerinin dünya için tehdit oluşturduğunu kabul etmeleri ve Rusya’ya karşı yaptırım uygulamaları, petrol ürünlerine ambargo uygulamaları için uluslararası kuruluşlara başvurduk. Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatından Rusya’nın oy hakkından mahrum edilmesini istedik. Avrupa Birliği’ne (AB) işgal edilen bölgeye ziyaret gerçekleştiren Avrupalı politikacıları kınama çağrısı yaptık. Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşlara, Kırım’da yarımadanın köklü halkı Kırım Tatarları ve etnik Ukrainlerin hak ve özgürlüklerinin ihlalleri ile ilgili tedbirde bulunması ile ilgili başvuruda bulunduk. Ukrayna yönetiminden ise, günümüze kadar hazırlanmayan Kırım’ın geri alınması stratejisinin hazırlanmasını talep ettik. Ukrayna Bakanlar Kurulu’na Herson bölgesinde Kırım sakinlerine idari hizmetleri sağlayacak merkezin kurulması ve yarımadadan Ukrayna’nın ana kısmına eşyaların çıkarılmasının kolaylaştırılması ile ilgili teklifler sunduk. Ukrayna Kültür Bakanlığı’na Kırım Evi (Krımskiy Dom) devlet şirketinin finansmanının arttırılması teklifinde bulunduk. Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı’ndan Kırım’da Ukrain okulların yok edilmesi ve Ukraince eğitim veren 500 sınıfın kapatılması ile ilgili dava açılması talebinde bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı’na Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Kırım Patrikhanesi’ne ait dini tesislerin mülkiyeti devredilmesine yardımcı olması çağrısı, Ukrayna Enformasyon Politika Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’na Kırımskaya Svetlitsa'ya, Ukraince basılan gazeteye destek göstermesi çağrısında bulunduk.”
 
Bunun dışında toplantı esnasında Kırım’da ikamet eden Ukrainler ile ilgili istatistik veriler bildirildi. Böylece 2001 yılında düzenlenen nüfus sayımının sonuçlarına göre Kırım nüfusunun yüzde 24,4’nü etnik Ukrainler oluşturuyordu.  
 
Bu bağlamda Andrey İvanetsk, “Günümüzde işgalciler, Kırım ve Sivastopol’de düzenlenen nüfus sayımının sonuçlarına göre yarımada nüfusunun yüzde 13’ünü ya da yaklaşık 350 bini Ukrainler olduğunu ileri sürüyor. Kuşkusuz, burada manipülasyon ve insanlara baskı söz konusu. Birçok insan gerçek milliyetini belirtmekten korkuyor. Ama, büyük ihtimalle bu, saldırgan tarafından gerçekleştirilen manipülasyon” dedi.
 
Rus işgali altında bulunan Kırım’da Ukrain okul ve müzelerin kapatıldığı konusuna da değinilen toplantıda, bunun, yarımadada Ukrayna’ya alakası olan hiçbir şeyin kalmamasına yok açabileceği ifade edildi.
 
Taras Şevçenko Bilim Topluluğunun Kırım Şubesi Başkanı Pyotr Volvaç, “İşgalciler Ukrain Nakışı Müzesi’nin tabelası yerine 'Güney Doğu İslav Nakışı' adlı tabela astı” diye bildirdi.
 
Durumun benzer şekilde gelişmesi halinde 5-10 yıl sonra Kırım’da Ukrain kalmayacağını vurgulayan toplantı katılımcıları, “Ortak amacımız Kırım’da Ukrain kimliğini kurtarmak” diye kaydetti.

 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.