SON DAKİKA
Hava Durumu

BM Genel Kurulu’nda Kırım kararı oylanacak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bugün 19 Aralık günü, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde (Ukrayna) insan hakları durumuna ilişkin kararı incelemeyi planlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2016 16:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2016 16:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM Genel Kurulu’nda Kırım kararı oylanacak

BM’deki Ukrayna Misyonunun Twitter hesabında yer alan bilgiye göre, bugün 19 Aralık'ta, BM Genel Kurulu’nda Rus işgali altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) şehrinde (Ukrayna) insan hakları durumuna ilişkin karar tasarısının oylanması planlanıyor.

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun İnsan Hakları Komitesi, 15 Kasım tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehrinde (Ukrayna) insan hakları durumuna ilişkin kararı kabul etti. Karar için aralarında Türkiye, ABD, İngiltere, Polonya, Romanya, Moldova’nın da dahil olduğu 73 ülke “evet” oyu kullanırken, 23 ülke karşı çıktı, 76 heyet de çekimser kaldı. Karara karşı çıkan ülkeler arasında Rusya ve Belarus da yer aldı.
 
Kararda Rusya işgalci ülke olarak, Kırım, işgal edilen bölge olarak kabul edildi. BM söz konusu Kırım kararını kabul ederek, insan haklarının ihlal edilmesini, Rus işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarları, Ukrainler ve diğer etnik ve dini grup mensubu olan geçici işgal altındaki Kırım sakinlerine yönelik ayrımcı tedbir ve uygulamaları kınamış oldu.
 
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Kırım kararı için yapılan oylama ile ilgili yorum yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, eski SSCB ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Özbekistan’nın Rusya korkusunu bir türlü yenemediğini ifade etti.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Kırım’da insan hakları durumuna ilişkin kararı kabul etmesini “gerçek bir adalet zaferi” olarak adlandırdı ve kararı destekleyen ülkelere teşekkürlerini bildirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.