SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bölgeler Partisi Milletvekili Kojara: ''Rus filosu, daha yüksek ücretle Sivastopol’de kalabilir''

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2010 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2010 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bölgeler Partisi Milletvekili Kojara: ''Rus filosu, daha yüksek ücretle Sivastopol’de kalabilir''
Ukrayna Cumhurbaşkanı yeni seçilen Viktor Yanukoviç’in Ukrayna Dışişleri Bakanı görevine atamak istediği Leonid Kojara, bugün (16 Şubat) Kiev’de gazetecilere yaptığı açıklamada Sivastopol’de konuşlandırılan Rusya Federasyonu Karadeniz Filosunun daha yüksek ücret karşılığında Ukrayna’da kalabileceğini bildirdi.
Rusya filosnunun Sivastopol’de konuşlandırılmasının koşulları Rusya ile Ukrayna arasında 1997 yılında imzalanan “Dostluk Anlaşmasında” belirlendi. Anlaşmaya göre filo, 2017’den sonra Ukrayna’yı terk edecek. Ukrayna Anayasası, Ukrayna’da yabancı üslerin bulunmasını yasaklıyor. Bundan dolayı mevcut Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, filonun 2017’den sonra Sivastopol’den çıkmasından yana. Öte yandan Rusya, filonun Sivastopol’de kalmaya devam etmesini istiyor.
Kojara, Karadeniz Filosunun Sivastopol’de konuşlandırılması için Rusya’nın ödediği ücretin komik olduğunu belirtirken ücretin yükseltilmesi durumda filonun 2017’den sonra Sivastopol’de konuşlandırmaya devam edebileceğini söyledi. Kojara, “Filonun konuşlandırılması için biz yılda 92 milyon dolar ücret alıyoruz. Bu paranın bir kısmı gaz borcundan düşürülüyor. Bu komik bir ücrettir. Bu ücret Sivastopol’ün gelişmesi için imkan sağlamıyor ve filonun bakımı için gerekli kaliteli altyapının oluşturulması için imkan sağlamıyor” dedi.
Kojara, Ukrayna’da sadece bir yabancı filonun konuşlandırılmasının az olduğunu belirterek “Ukrayna için bize para ödeyecek bir ya da iki yabancı filoyu davet etmesi cazip olabilir” dedi.
Ukrayna’nın dış politikasıyla ilgili diğer konulara değinirken Ukrayna’nın Avrupa ülkesi olması gerektiğini, ancak bunun yanısıra Rusya ile sıkı işbirliğinden vazgeçmemesi gerektiğini belirtti. Bunun yanısıra Kojara, Bölgere Partisinin Ukrayna halkının büyük kısmının menfaatlerini göze alarak ve Rusya’yı saldırganlığa yöneltmek istemediğinden dolayı Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasına karşı olduğunu söyledi.
Osman Bayramaliyev
QHA
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.