SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bulgaristan’da Türkler baskılara maruz kalmaya devam ediyor

Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali’de 150 bin nüfusa rağmen sadece bir cami bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2013 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2013 11:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bulgaristan’da Türkler baskılara maruz kalmaya devam ediyor

Kırcaali, 1989'da yaşanan isim yasağı döneminde büyük baskıya uğradı. Önemli bir Müslüman nüfus Türkiye'ye göçe zorlandı. Bugün şehrin nüfusunun yüzde 70'i Türklerden oluşuyor.

İBADET EDİLEBİLEN SADECE BİR CAMİ VAR

Kuzey Haber Ajansından Sevda Dükkancı'nın haberine göre Bulgaristan'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali'de 115 Türk köyü bulunuyor. Kırcaali'nin merkezinde yer alan Merkez Camii, 17. asır Osmanlı yapılarından biri. Kentin ibadete açık tek camisi olması sebebi ile Merkez Camii, Cuma ve bayram namazlarında Müslümanlarla dolup taşıyor.

SAAT KULESİ TÜRKLERİ RAHATSIZ EDİYOR

Kırcaali’nin simgelerinden bir diğeri ise belediye binası önündeki saat kulesi. Fakat Türklerin çoğunlukta olduğu şehirde her saat başı Bulgaristan'ın Osmanlı'dan ayrılışını anısına marş çalması tepki çekiyor. Türklerin bu yöndeki şikâyeti olsa da durum değişecek gibi durmuyor.

Bulgaristan'ın Osmanlı'dan kopuşuyla birlikte büyük bir Türk nüfusu bu ülkenin sınırları içinde kaldı. Osmanlı'nın temsilcileri olarak görülen Türk azınlık, 20. yüzyılın büyük bölümünde baskılara maruz kaldı. Bulgaristan ve Türkiye'nin soğuk savaş yıllarında farklı bloklarda yer alınca, Türkler üzerindeki baskı daha da arttı. Yakın tarihte yüz binlerce kişi bu baskılar karşısında çareyi Türkiye'ye sığınmakta buldu. Göç hareketinin en büyüğü ise 1989'da yaşandı.

JİVKOV SOYDAŞLARI ASİMİLASYONA ZORLAMIŞTI

Dönemin lideri Todor Jivkov'un 1980'li yıllarda başlattığı asimilasyon politikasına maruz kalan Türkler için göç etmekten başka çare kalmamıştı. Türklerin isimleri değiştiriliyor, camiler kapatılıyor ve Türkçe konuşmak yasaklanıyordu. Kısa zamanda Bulgaristan'dan göçenlerin sayısı 300 bini aştı. Kırcaali'den ayrılan Türkler, daha çok Bursa, Çorlu ve İstanbul'a yerleşerek Bulgaristan ile Türkiye arasında bir hayat sürmeye başladı. Ülkedeki rejim değişikliği sonrası göçmenlerin yarsına yakın kısmı Bulgaristan'a geri döndü. Yeni hükümet, Türkçe isimleri, İslam inancına göre ibadeti ve Türkçe konuşmayı serbest bıraktı. Son nüfus sayımı verilerine göre Bulgaristan'daki yaklaşık 7,5 milyonlık nüfusun yüzde 10'unu Türkler oluşturuyor. Türk nüfus özellikle, Kırcaali, Şumnu, Filibe, Silistre ve Dobruca gibi bölgelerde yaşıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.