SON DAKİKA
Hava Durumu

Çeçen suikastleriyle ilgili kritik operasyon

İstanbul’da Çeçen Vahid Edelgiriev’i öldüren ekipte bulunan iki Rus ajanı, MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla ele geçirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çeçen suikastleriyle ilgili kritik operasyon

İstanbul, Başakşehir'de 1 Kasım 2015’te Çeçen komutanlardan Vahid Edelgiriev'in suikastında görevli ekipte yer alan iki Rus suikastçı, 8 Nisan’da İstanbul’da yakalandı.

Habertürk'ün haberine göre MİT Bölge Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü operasyon sonucunda yakalanan Rus ajanlar Iurii Anisimov (52) ve Aleksandr Smirnov (55), yeni bir operasyon için keşif yaptıkları sırada ele geçirildiler. Sorgularında konuşmayı reddeden iki Rus, mahkeme tarafından tutuklandı. Üzerlerinden sahte Interpol kimliklerinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde keşif amaçlı yaptıkları çekimlerin (otopark, araç plakaları, güvenlik kameraları, kuytu bölgeler vs.) görüntülerini içeren USB'ler çıktığı belirtildi.

Vahid Edelgiriev, Türkiye'de gerçekleşen sekizinci Çeçen cinayetinin kurbanıydı. Ondan önce de çeşitli yer ve zamanlarda, özellikle Rus istihbaratları FSB ve GRU ile bağlantılı olabilecekleri öne sürülen kimselerce, bir dönem Çeçenistan Savaşı'nda görev almış ve Rusya'nın takibatında bulunan eski Çeçen komutanlara yönelik yedi suikast düzenlendi. Suikastlerin hepsi silahlı saldırı şeklinde gerçekleşti.

İlk olay 17 Eylül 2008'de İstanbul, Başakşehir'deki Gazhi Edilsultanov suikasti oldu. Ardından 9 Aralık 2008'de Ümraniye'de İslam Canibekov suikasti vuku buldu. 27 Şubat 2009'da Zeytinburnu'nda da Ali Osaev suikasti gerçekleşti. Birkaç yıl sonra 2011'de 16 Ekim'de yine Zeytinburnu'nda Berkhaz Musaev, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev öldürüldü. 23 Mayıs 2013'te Ankara'da Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü öldürüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.