SON DAKİKA
Hava Durumu

Çerkes Dernekleri Federasyonundan Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye konserlerine tepki

Çerkes Dernekleri Federasyonu (ÇERKES-FED), Rus Kızıl Ordu Korosu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümünde yapacağı Türkiye turnesine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 00:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 01:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çerkes Dernekleri Federasyonundan Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye konserlerine tepki

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de yapacağı turneye yönelik tepkiler yükselmeye devam ediyor. Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları ve Çerkesler başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde Türkiye'de yapılacak olan konser etkinliğinin iptal edilmesi için çağrıda bulunuyor.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ YÖNETİMİNDEN BU SAYGISIZLIĞA ENGEL OLMASINI BEKLİYORUZ"

Konuya ilişkin olarak bir tepki de ÇERKES-FED'den geldi. Federasyonun resmî internet sayfasından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, söz konusu turnenin provakasyon olduğu belirtilirken, konserleri düzenleyen Ankara merkezli ISF Sanat isimli organizasyon şirketine protestoların iletilmesi çağrısında bulunuldu.

ÇERKES-FED tarafından, Kızıl Ordu Korosu'nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü yıl yönümlerinde gerçekleştireceği Türkiye turnesine ilişkin olarak yayımlanan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Türkiye turnesi adı altında tarihi bir provokasyona hazırlanıyor. Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye’de yaşayan Kırım Tatar ve Çerkes halklarına  Ruslar tarafından uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümlerinde konserler düzenleyerek bu halkların trajedisiyle alay ederken, kendi işgalci geçmişinden utanmadığını da ortaya koyacak.

Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğunun, Kırım Tatar halkının vatan Kırım’dan katil Stalin yönetimi tarafından koparılmasının 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs’ta Bursa’da; Çerkes halkının büyük  sürgün ve soykırıma uğrayışının 160. yılı olan 21 Mayıs’ta ise Antalya’da konser vereceği öğrenildi. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu’nun Çarlık Rusyası’ndan günümüze ortak kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Çerkes halkını rencide etmeye çalışması diaspora mensupları tarafından tepkiyle karşılandı.

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde Kızıl Ordu Korosu'nun eğlence programı yapmasını Kırım ve Çerkes halklarını aşağılama girişimi olarak görüyor nefretle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yönetiminden de bu saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz.

Konserleri düzenleyen ISF Sanat Ankara merkezli bir organizasyon şirketi. Protestolarınızı lütfen kendilerine iletiniz:
Tel: (0312) 491 91 92 ,
e-posta: info@isfsanat.com"

DÜZENLENECEK KONSERLERİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde gerçekleştirilecek söz konusu turnesin iptali için bir imza kampanyası başlatıldı. Change.org aracılığıyla baştatılan kampanyaya aşağıdaki linki tıklayarak erişebilirsiniz.

https://www.change.org/p/rus-kizilordu-korosu-nun-t%C3%BCrki%CC%87ye-turnesi%CC%87-i%CC%87ptali%CC%87?signed=true

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.